Bunt radnika kineske fabrike guma u Zrenjaninu: Vijetnamci rade u ekstremno teškim uslovima, oduzeti im i pasoši

Radnik koji je otpušten zbog razgovora sa medijima u ponedeljak, ali kome nije vraćen pasoš, nasilno je izbačen iz fabrike uz pomoć aktivista...

Region 18.11.2021, 14:42 18.11.2021, 14:50
Bunt radnika kineske fabrike guma u Zrenjaninu: Vijetnamci rade u ekstremno teškim uslovima, oduzeti im i pasoši
© Printscreen

Radnici kineske fabrike guma u Srbiji, koja podsjeća na logor, stupili su u štrajk. Srbija je preplavljena optužbama da su radnici u fabrici guma kineske kompanije u gradu Zrenjaninu žrtve trgovine ljudima i da rade u ekstremno teškim uslovima.

Kako navode mediji, oduzeti su pasoši za 500 vijetnamskih radnika fabrike, koja je otvorena 2019. godine uz učešće srbijanskog predsjednika Vučića.

Srbijanski mediji prenijeli su informaciju da su samo dva toaleta dodijeljena za 500 radnika u fabrici, da radnici nisu adekvatno hranjeni, da su imali ograničen pristup vodi, da nisu imali redovne uplate, nisu imali radne dozvole i da su radili u veoma teškim uslovima.

Radnik koji je otpušten zbog razgovora sa medijima u ponedeljak, ali kome nije vraćen pasoš, nasilno je izbačen iz fabrike uz pomoć aktivist. Uprkos intervenciji obezbjeđenja, aktivistima su asistirali i radnici u fabrici i izbacili svoje kolege iz objekta koji su želeli da se vrate u Vijetnam.

komentari (0)