Cavusoglu na Kosovu: Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum diplomatskim putem

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu sastao se i sa zamjenicom premijera Kosova, ujedno i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Gervallom, nakon čega je izjavio da se rat u Ukrajini negativno održava na region, ali da će Turkiye iskoristi sva diplomatska sredstva i da neće dozvoliti povratak u mračne devedesete. 

Region 19.06.2022, 14:24 19.06.2022, 14:48
Cavusoglu na Kosovu: Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum diplomatskim putem
© AA

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa ministrom vanjskih poslova Turkiye Mevlutom Cavusogluom sa kojim je potvrdila odlične odnose dvije zemlje. 

Sa ministrom Cavusogluom, Osmani je razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti spoljne politike, odbrane, trgovine i drugim oblastima od zajedničkog interesa, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova.

Bilo je riječi i o aktuelnim dešavanjima u regionu i Evropi, pri čemu je kosovska predsjednica istakla da bi integracija regiona Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture, spriječila ruski uticaj u regionu i tendenciju destabilizacije.

U tom kontekstu Osmani je ponovila stav da je članstvo Kosova i regiona u evroatlantskim strukturama neophodno.

Istakla je da su odnosi Kosova sa Turkiye strateški i da je Turkiye među glavnim partnerima Kosova u NATO.

- Veoma cijenim jasnu podršku turskog predsjednika Erdogana članstvu Kosova u NATO i drugim međunarodnim organizacijama. Potrebna nam je takva podrška Turkiye i za članstvo Kosova u Vijeću Evrope, rekla je Osmani.

Dodala je da su turska zajednica na Kosovu i velika albanska dijaspora u Turkiye snažan most između dvije zemlje.

Prema riječima Osmani odnosi dvije zemlje imaju potencijal za dalje produbljivanje, posebno u oblasti investicija, kao i povećanjem izvoza Kosova u Turkiye.

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu sastao se i sa zamjenicom premijera Kosova, ujedno i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Gervallom, nakon čega je izjavio da se rat u Ukrajini negativno održava na region, ali da će Turkiye iskoristi sva diplomatska sredstva i da neće dozvoliti povratak u mračne devedesete, piše AA. 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministarkom Gervalla, turski šef diplomatije je kazao da Turkiye podržava suverenost i teritorijalni integritet Kosova, kao i integracije Kosova u evroatlanske strukture i u druge međunarodne organizacije.

Ministar Cavusoglu je kazao da je na početku ove posjete regionu boravio u Beogradu gdje je poslao slične poruke o dijalogu Prištine i Beograda, da treba postići sporazum diplomatskim putem.

- Podržavamo dijalog Prištine i Beograda, odnosno Kosova i Srbije. Smatramo da dogovor treba postići diplomatskim putem. Osim toga, dešavanja u Bosni i Hercegovini, dešavanja u regionu, i ukrajinski rat negativno se odražavaju na region. Postoje pouke koje treba naučiti. Vidjeli smo da je napetost u regionu porasla. Kao Turkiye, više puta smo govorili da nećemo dozvoliti da se ovaj region vrati u mračne dane 90-ih I radimo na tome. Kao zemlja koja ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i može da razgovara sa svima, nastavit ćemo sa angažovanjem i diplomatijom jer dijalog je neophodan za trajni mir i stabilnost u regionu, kazao je Cavusoglu.

On je podsjetio da je posjeta Kosovu posljednja tačka balkanske turneje tokom koje je obišao pet zemalja, te da je izuzetno zadovoljan održanim sastancima. Kazao je da je sinoć u Prištini održana radna večera sa kosovskim zvaničnicima, te da se razgovaralo o bilateralnim odnosima u svim oblastima.

Cavusoglu je rekao da će nakon sastanaka sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem, obići i kosovske opštine Prizren i Mamušu, gdje živi turska zajednica.

- Tursku zajednicu na Kosovu i Kosovare u Turskoj vidimo kao most prijateljstva između dvije zemlje. Sastat ćemo se i sa njima, kazao je Cavusoglu.

Ističući da ekonomski odnosi između dvije zemlje brzo napreduju, Cavusoglu je ocijenio da sporazum o slobodnoj trgovini daje jasne rezultate.

- Naš sporazum o slobodnoj trgovini je stupio na snagu 2019. Neki zlonamjerni krugovi su vodili kampanju protiv ovog sporazuma o slobodnoj trgovini, ali doprinos ovog sporazuma našoj ekonomskoj saradnji su očigledni. Naša trgovina je prošle godine porasla za približno 53 odsto. Izvoz Kosova u Tursku se udvostručio. U prvom kvartalu ove godine imamo povećanje izvoza Kosova u Tursku od približno 21 odsto. Međutim, smatramo da je ova cifra nedovoljna. Vjerujemo da Kosovo ima više proizvoda za prodaju Turskoj. Kako se izvoz Turske na Kosovo povećava, moramo zajedno da radimo na povećanju izvoza Kosova u Tursku, kazao je Cavusoglu.

Dodao je da će u tom pravcu uskoro biti formiranje zajedničke ekonomske komisije i organizovaće se ekonomski forumi koji će okupiti biznismene iz obje zemlje.

Turske investicije na Kosovu omogućuju zaposlenje za više od 10 hiljada Kosovara

Ministra Cavusoglu je poručio da treba da bilaterlano povećati investicije u obe zemlje.

- Turske investicije ovdje pružaju zaposlenje i mogućnosti za zapošljavanje za više od 10 hiljada Kosovara. Do sada je bilo ulaganja od 410 miliona dolara. Također se povećava izvoz Kosova u treće zemlje. Stoga, naravno, kako povećavamo i poboljšavamo investicione mogućnosti i uslove kosovskih poslovnih ljudi, naše kompanije će ulagati još više. Nastavićemo da radimo zajedno na ovim pitanjima. Ohrabrujemo naše poslovne ljude da povećaju našu trgovinu i investicije, rekao je Cavusoglu.

Govoreći o saradnji u oblasti energije, kao glavnoj temi u svjetu od kada su povećane cijene energije, Cavusoglu je kazao da su turske kompanije, posebno u oblasti obnovljive energije, solarnoj energiji i energiji na vjetar, spremne da investiraju na Kosovu.

- Vjerujem da jake firme imaju interesa za takvim investicijama kako bi se proizvodila struja i da Kosovo tu struju i izvozi u bliskoj budućnosti, kazao je Cavusoglu.

Istakao je da će se danas potpisanim sporazum u oblasti avijacije o povećanju broja letova čime će se povećati kontakti između dva naroda i povećat će se broj turista koji će doći s Kosova u Tursku i iz Turske na Kosovo.

- Naša TIKA je izuzetno aktivna, oni su do sada realizovali više od 700 projekata na Kosovu. Oni nastavljaju svoj rad na realizaciji novih projekata uz podršku kosovske vlade. Tu su i kulturni Institut Yunus Emre, Fondacija Maarif. Pored naše političke podrške u oblasti kulture, obrazovanja, ekonomije, u svakoj oblasti, naša podrška Kosovu nastavlja da raste, rekao je Cavusoglu.

Prisustvo FETO-a nastavlja napore da zatruje naše odnose

Istakao je da je postojanje terorističke organizacije FETO na Kosovu predstavlja veliku smetnju u kosovsko turskim odnosima.

- Možemo reći da je to jedini test, osim toga nemamo nikakvih problema. Zato što FETO nastavlja sve vrste negativnih napora da zatruje naše odnose. Prisustvo FETO-a, koji je pokušao državni udar u Turskoj, na Kosovu duboko rastužuje nas i turski narod. Ne mogu a da ne kažem ovo ovdje. Vidimo da se na Kosovu sprovodi ista strategija kao i u prošlosti. S jedne strane nastavljaju da truju omladinu, sa druge strane povećavaju njihova ulaganja u medije. Njihovi napori da se infiltriraju u državne institucije nastavljaju se na isti način. Drugim riječima, rade ono što rade u Turskoj i drugim zemljama. Zato je za nas kao Tursku žalosno to vidjeti ovdje na prijateljskom i bratskom Kosovu. Vidimo da su opasni po bezbijednost i budućnost Kosova. Ne gledajte u neke zemlje koje podržavaju ovu FETO organizaciju ili ne slušaju Turkiye. Nijedna neće biti od bilo kakve koristi sutra. Ovo je takođe važno u smislu vaše sopstvene bezbijednosti, kazao je turski ministar.

Gervalla: Pozdravljamo svako angažovanje na pronalaženju stabilnog rešenja za region

Šefica kosovske diplomatije Donika Gervalla je rekla da je Turkiye posljednjih decenija stajala uz Kosovo u teškim i ključnim trenucima i na tome će Kosovo uvijek biti zahvalno. Ona je rekla da Kosovo pozdravlja svako angažovanje na pronalaženju stabilnog rješenja za region.

- Kosovo ima jasnu orijentaciju integracije u sve evroatlantske strukture. Kao važna članica NATO-a, nakon ruske agresije na Ukrajinu, Turkiye je ponudila svoje posredovanje i također je aktivna na Balkanu kao neutralni posrednik između Srbije i ostalih, kazala je Gervalla.

Ona je istakla da je stav Kosova jasan, da Rusiju i Srbiji vidi ne samo kao agresivan faktor, već i destabilizujući za čitav region.

Kosovska ministrica je rekla da zadovoljstvo razgovarati sa turskim kolegom, koji je zaista dobar prijatelj Kosova i dobro poznaje bolnu historiju ugnjetavanja i genocida na Kosovu i koji to nezaboravlja da pomene tokom susreta u regionu.

Ona je rekla da je razgovarano i podršci Turkiye u oblasti obrazovanja i zdravstva, te da je izrazila zahvalnost turskoj vladi na pomoći.

- Takođe sam izrazila zaintresovanost Kosova za produbljivanje saradnje, stvaranje mogućnosti za više turskih direktnih investicija na Kosovu i maksimalno korištenje potencijala koji se nude u okviru Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu u junu 2019. godine, naglasila Gërvalla.

Nakon sastanka sa šeficom kosovske diplomatije, turski ministar Cavusoglu je sa kosovskim ministrom za infrastrukturu i prostorno planiranje Liburnom Aliuom potpisao sporazum o saradnji u oblasti civilne avijacije, s ciljem povećanja broja letova između dvije zemlje.

Ministar Aliu je naveo da se ovim sporazumom povećava broj letova između dvije zemlje sa dosadašnjih 28 na 42 sedmično.

- To će, također, rezultirati nižim cijenama putovanja za naše putnike. Ovaj sporazum doprinosi daljem razvoju vazdušnog saobraćaja uopšte, u smislu razvoja obima vazdušnog saobraćaja između dvije države, naveo je ministar Aliu.

Ministar Cavusoglu boravi na Kosovu na kraju turneje po regionu, tokom koje je posjetio pet zemalja, piše AA. 

komentari (0)