Cilj Ramine politike ujedinjenje Albanije i Kosova, Rusija pozvala Zapad da reaguje

Portparolka ministarstvavanjskih poslova Marija Zaharova kazala je kako su izjave albanskog premijera o ujedinjenju apsolutno neprihvatljivom i pozvala Zapad da reaguje.

Region 11.10.2021, 09:31
Cilj Ramine politike ujedinjenje Albanije i Kosova, Rusija pozvala Zapad da reaguje

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je cilj njegove političke karijere da se Albanija ujedini sa Kosovom. Gostujući na televiziji Klan u emisiji „Slobodna zona“, Rama je naglasio kako mu nije u planu da bude predsjednik Albanije i Kosovo, ali da mu je težnja ujedinjenje sa Kosovom. Osim toga, albanski premijer je kazao i kako 2030.godine se vidi daleko od politike ali da ga to ne spriječava u planu za ujedinjenje te dvije zemlje, prenio je Tanjug.  

Na izjave Rame o ujedinjenju reagovala je i Rusija. Portparolka ministarstvavanjskih poslova Marija Zaharova kazala je kako su izjave albanskog premijera o ujedinjenju apsolutno neprihvatljivom i pozvala Zapad da reaguje.

Zaharova je istakla, prenosi Tanjug,  kako promovisanje planova o stvaranju velike Albanije grubo protivriječi odredbama Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti i podriva stabilnosti u regionu te se ne uklapa u dosadašnje napore Beograda i Tirane da stvore jedinstveno tržište kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“.

komentari (0)