Demonstranti u Srbiji pobijedili: Rio Tinto prestaje sa radom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su blokade na putevima ometale slobodu kretanja drugih građana i da su demonstracije finansirane spolja

Region 21.01.2022, 10:47 21.01.2022, 10:51
Demonstranti u Srbiji pobijedili: Rio Tinto prestaje sa radom
© AA

Vlada Srbije poništila je sve dozvole međunarodnom rudarskom gigantu Rio Tinto, na zahtjev ekoloških demonstranata, nakon višenedjeljnih protesta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da su ispunili sve zahtjeve ekoloških demonstranata i da je kompanija Rio Tinto prestala sa radom u Srbiji.

Desetine hiljada demonstranata u Srbiji sedmicama optužuju Vladu Srbije da je dala prirodne resurse zemlje međunarodnim kompanijama i da postavlja blokade puteva širom zemlje zahtijevajući da se blokiraju rudarske aktivnosti kompanija koje su optužene da zagađuju životnu sredinu.

Rudnik litijuma koji će biti uspostavljen na zapadu Srbije, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, predstavljao bi važan izvor prihoda za zemlju sa sve većim interesom za obnovljivu energiju u svijetu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su blokade na putevima ometale slobodu kretanja drugih građana i da su demonstracije finansirane spolja.

Smatra se da su izbori koji će biti održani u aprilu utjecali na odluku Vlade Srbije da ukine licencu kompaniji Rio Tinto, koja planira da investira 2,1 milijardu evra u rudarske aktivnosti.

komentari (0)