Dizajner sporne hrvatske kovanice eura povukao prijedlog dizajna

Škotski fotograf čija je fotografija korištena kao predložak za dizajn kovanice izjasnio se kako nije bio kontaktiran za pravo na korištenje fotografije koju je objavio na svojoj internetskoj stranici

Region 07.02.2022, 11:10
Dizajner sporne hrvatske kovanice eura povukao prijedlog dizajna
© AA

Nakon što je u javnosti otkriveno kako je predložak kune na nagrađenom dizajnu za hrvatsku eurokovanicu posuđen s fotografije škotskog fotografa bez njegova znanja, mladi hrvatski dizajner obratio se Komisiji za novac te povukao svoj prijedlog za sporno rješenje kovanice eura. 

Komisija za novac dobila je dopis od Stjepana Pranjkovića, autora dizajna motiva "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje eurokovanice od jednog eura.

Pranjković je nagrađen za svoj odabrani rad iznosom od 70.000 kuna (9.300 eura), a kao autor i dva drugoplasirana rada dobio je dva puta po 35.000 kuna (4.650 eura).

- Bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura. Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti, kaže se u pismu nagrađenog dizajnera.

Komisija za novac će danas održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izvještena.

Škotski fotograf čija je fotografija korištena kao predložak za dizajn kovanice izjasnio se kako nije bio kontaktiran za pravo na korištenje fotografije koju je objavio na svojoj internetskoj stranici, koja je zaštićena autorskim pravima, te kako mu nije isplaćena nikakva naknada za korištenje motiva, javlja AA. 

komentari (0)