Državljanima Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju potrebna dozvola

Region 31.01.2022, 10:58 31.01.2022, 11:25
Državljanima Crne Gore za ulazak u Evropsku uniju potrebna dozvola
© AA

Državljani Crne Gore morat će posjedovati dozvole ETIAS-a za ulazak u zemlje Evropske unije na kratkoročnoj osnovi, ispod 90 dana, u opšte turističke ,poslovne, tranzitne ili medicinske svrhe.

Program ETIAS bit će na snazi od 2023. godine i namijenjen je pregledu putnika koji dolaze iz inostranstva kao odgovor na globalni porast terorističkih aktivnosti.

Program ETIAS odobren je 2016. i bit će potrebne četiri godine da se razviju potrebni sistemi koji bi bili povezani sa postojećim imigracionim bazama podataka i drugim bezbjednosnim podacima kako bi se obezbijedio besprekoran novi alat za provjeru u evropskim zemljama učesnicama.

U 2023. godini, građani Crne Gore će morati da popune ETIAS aplikaciju prije ukrcaja u avion, pomorski prijevoz ili autobus u svom za Evropu, a to uključuje i putnike koji će tranzitirati samo u Evropi na putu ka drugim destinacijama.

Svaki crnogorski državljanin koji želi da uđe u Evropu duže od 90 dana, ili u druge svrhe osim onih koje su dozvoljene ETIAS programom, morat će podnijeti zahtjev za šengensku vizu.

Savjetuje se da crnogorski državljani popune svoju ETIAS aplikaciju 96 sati prije datuma polaska. Sve detalje možete pronaći ako posjetite stranicu sa zahtjevima ETIAS-a ili ETIAS FAQ.

Počevši od 2023. godine, prije podnošenja zahtjeva za ETIAS bit će uslov da budete punopravni crnogorski državljanin, tako da će se od putnika koji imaju pasoš ili putnu ispravu sa drugačijim statusom možda tražiti da podnose zahtjev za punu šengensku vizu, a ne ETIAS.

Države za koje će biti potrebna potvrda državljanima Crne Gore su:   Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Rumunija,  Andora, Monako, San Marino i Vatikan, navodi se na stranici ETIAS-a. 

komentari (0)