Drugi mjesec štrajka prosvjetnih radnika na Kosovu: Haradinaj pozvao Kurtija da podnese ostavku

Zbog štrajka koji je počeo 25. augusta u većini škola na Kosovu nova školska godina još uvijek nije počela, vrtići ne rade, a građani se suočavaju i sa poteškoćama u vađenju ličnih dokumenata.

Region 26.09.2022, 13:43 27.09.2022, 15:42
Drugi mjesec štrajka prosvjetnih radnika na Kosovu: Haradinaj pozvao Kurtija da podnese ostavku
© AA

Generalni štrajk zaposlenih u obrazovanju i javnoj upravi na Kosovu ušao je u drugi mjesec i još uvijek nema dogovora Vlade i Štrajkačkog odbora Unije nezavisnih sindikata Kosova. 

Zbog štrajka koji je počeo 25. augusta u većini škola na Kosovu nova školska godina još uvijek nije počela, vrtići ne rade, a građani se suočavaju i sa poteškoćama u vađenju ličnih dokumenata.

Štrajkački odbor zahtjeva da se zaposlenima isplaćuje po 100 eura mjesečno sve dok Zakon o platama ne stupi na snagu. Vlada Kosova poziva na prekid štrajka uz naglasak da je zakon o platama u proceduri. Također se ističe da je Vlada kroz finansijski paket za suočavanje sa inflacijom predvidjela isplatu po 50 eura mjesečno od septembra do kraja godine.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u nedelju da sindikalisti služe opoziciji i da je štrajk u obrazovanju neka vrsta antivladinog inata.

Član Predsjedništva Skupštine Kosova iz opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hoxhaj nakon današnjeg sastanka Predsjedništva zatražio je od Vlade da još jednom razmisli o zahtjevim Štrajkačkog odbora. On je naglasio da je mnogo nastavnih dana izgubljeno, te da je u interesu Vlade i nastavnika da se pronađe kompromisno demokratsko rješenje.

- Naš stav kao Demokratske partije Kosova je da se nađe privremeno rješenje, da Vlada sa Sindikatom nađe kratkoročno rješenje za septembar, oktobar, novembar i decembar i da od januara stupi na snagu Zakona o platama koji će riješiti ovaj problem. Naš cilj je bio i ostao da se učenici vrate u škole, da se prekine ovaj štrajk i da se ispune minimalni zahtjevi Sindikat obrazovanja, rekao je Hoxhaj.

Na zahtjev PDK-a prošle nedjelje su poslanici Skupštine Kosova raspravljali o štrajku, ali predložena Rezolucija nije usvojena.

Uprkos pozivu Štrajkačkog odbora da se nastavi sa štrajkom, u nekoliko škola u opštini Podujevo i Đakovica nastava je počela. Istovremeno danas je i osnovna škola "Hasan Prishtina" u Prištini odlučila da u utorak, 27. oktobra, počne nastavni proces, ali sa skraćenim časovima od 30 minuta. Iz te škole su naveli da i dalje podržavaju štrajk.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je premijera Kosova Albina Kurtija da pronađe rješenje za štrajk prosvjetnih radnika ili da podnese ostavku.

Haradinaj je napomenuo da se zbog štrajka prosvjetnih radnika 300.000 djece nalazi na ulicama. Kurti je kazao da štrajk nanosi veliku štetu Kosovu, dodavši da je svaki prijedlog rješenja odbijen, navodi Kosov-online. 

komentari (0)