Čelnici Slovenije podržali kandidaturu Pahora za mjesto posebnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine

- Posebnog izaslanika, koji osim dijaloga Srbije i Kosova pokriva i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, predlaže visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku, u ovom mandatu to je Josep Borrell

Region 03.05.2024, 11:08 20.05.2024, 10:20
Čelnici Slovenije podržali kandidaturu Pahora za mjesto posebnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine
© AA

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar podržala je kandidaturu nekadašnjeg slovenskog predsjednika Boruta Pahora za mjesto posebnog izaslanika Europske unije za dijalog Beograda i Prištine, javlja Anadolu.

Podršku je prije toga iskazao i slovenski premijer Robert Golob. Naime, predsjednica Slovenije Pirc Musar javno je izrazila podršku Pahoru u intervjuu za kosovski portal Kallx.

"Njegovih 17 godina političkog staža na najvišim dužnostima u Sloveniji pokazuje da je sposoban za takvu funkciju", rekla je Pirc Musar.

Prema njezinim riječima, kandidat iz Slovenije idealna je za to mjesto jer "Slovenci zbog zajedničke prošlosti poznaju mentalitet i kulturu naroda u regiji, a pritom nemaju skrivenih ciljeva".

Podršku Pahorovoj kandidaturi dao je i slovenski premijer Golob. Prema njegovom mišljenju, bivši predsjednik Slovenije je dokazao da je veliki prijatelj Zapadnog Balkana i da su njegovi napori, kao i napori Slovenije, usmjereni na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, osiguranje mira i stabilnosti u regiji pa tako i u cijeloj Europi.

Posebnog izaslanika, koji osim dijaloga Srbije i Kosova pokriva i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, predlaže visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, u ovom mandatu to je Josep Borrell.

Odluku donosi Vijeće EU-a ili države članice. Tu dužnost od aprila 2020. obnaša slovački diplomat Miroslav Lajčak, kojemu je Vijeće EU-a u julu 2022. produžilo mandat za još dvije godine, do 31. augusta ove godine.

Svoje iskustvo u suradnji sa zemljama regije, uključujući i osnivanje inicijative Brdo-Brioni, Pahor je stavio u središte svog nedavno osnovanog Instituta prijatelja zapadnog Balkana. Krajem prošle sedmice najavio je i da priprema prijedlog za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

komentari (0)