Čelnik turskog Diyaneta Erbas: Islamski kulturni centar u Sisku izgrađen na principu bratstva s drugima

Region 08.09.2022, 13:29
Čelnik turskog Diyaneta Erbas: Islamski kulturni centar u Sisku izgrađen na principu bratstva s drugima
© AA

Ovo istaknuto djelo je izgrađeno na principu bratstva s drugima kako bi se na najljepši način širila slika islama, poručio je predsjednik Uprave za religijske poslove Turkiye (Diyanet) Ali Erbas u obraćanju na otvaranju Islamskog kulturnog centra u hrvatskom gradu Sisku.

U Sisku se danas otvara Islamski kulturni centar, a ceremoniji pored hrvatskih zvaničnika prisustvuje i delegacija iz Republike Turkiye. Značajnu podršku izgradnji centra pružila je Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA).

Predsjednik Uprave za religijske poslove Turkiye (Diyanet) Ali Erbas istakao je u obraćanju da je Islamski kulturni centar u Sisku znak bratstva i prijateljstva.

"Drago mi je što se danas nalazim ovdje s vama u ovoj prijateljskoj i bratskoj zemlji, u Hrvatskoj, zemlji koja okuplja ljude različitih vjera i koji kreiraju zajedničku povijest i kulturu. Čast mi je dijeliti ove radosne trenutke s vama u povodu otvorenja Islamskog kulturnog centra u Sisku kao znaka našeg bratstva i prijateljstva čiji korijeni sežu stoljećima unatrag", kazao je Erbas te dodao:

"Ovo istaknuto djelo koje je izgrađeno na principu bratstva s drugima izgrađeno je po uputama našeg predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana kako bi naša muslimanska braća u Hrvatskoj obavljala svoje vjerske dužnosti u miru i na najljepši način širili sliku islama i naše civilizacije. Vjerujemo da će ovaj centar biti pokazatelj islamskih vrijednosti kao što su vjera, bratstvo, kultura zajedničkog života, mir i spokoj", rekao je Erbas, prenosi AA.

Erbas je kazao da je najveća želja Turkiye da svi narodi u regiji žive u miru.

"Danas naša braća u Hrvatskoj kao i na Balkanu pokazuju najbolji primjer kulture zajedničkog života u okviru mira i spokoja. Zapravo, naša je najveća želja da svi narodi na ovom geografskom području žive u miru i spokoju", kazao je on.

Kako je rekao, danas više nego ikada svijet treba vidjeti prosvijetljena načela islama, moral, toleranciju i zakon bratstva.

"Nažalost, svjedočimo da nam nedostaje znanja, mudrosti i milosti. Oni koji idu okolo pod krinkom islama s nepristojnim i nasilnim stavom nanose veliku štetu islamu i muslimanima. Najveća odgovornost svih nas je eliminirati tu lažnu percepciju i čovječanstvu prenijeti pravo lice i vrijednosti vjere islama. Moramo se zajedno boriti protiv neispravnog tumačenja vjere i svih vrsta štetnih struja koje pokušavaju stvoriti terorističke organizacije zloupotrebljavajući religiju, prije svega, FETO, Boko Haram, ISIS i slične strukture", rekao je Erbas te na kraju zaključio:

"Molim Boga da ovo djelo koje danas otvaramo bude mjesto za dobrobit svih ljudi koji žive u Hrvatskoj, posebno naše muslimanske braće te da se prijateljski, iskreni i bratski odnosi naših zemalja i institucija nastave održavati i u budućnosti", kazao je Erbas.

U Sisku, gradu sa nešto više od 40.000 stanovnika smještenom jugoistočno od glavnog grada Zagreba, danas će zvanično biti otvoren Islamski kulturni centar u okviru kojeg je i džamija, a u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Turkiye.

Džamiju će otvoriti turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je prethodnih dana bio u posjeti Bosni i Hercegovini i Srbiji.

komentari (0)