Escobar: Srbija mora poštovati međunarodne granice sa RS i Kosovom

Escobar je naglasio da je glavni problem korupcija, a ne etničke podjele i nacionalizam, naglašavajući da je etnonacionalizam samo „maska za korupciju“

Region 02.12.2022, 10:45
Escobar: Srbija mora poštovati međunarodne granice sa RS i Kosovom
© AA

Gabriel Escobar, specijalni predstavnik za zapadni Balkan, podržao je euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona, u njihovom pridruživanju u NATO i EU.

Escobar je u online diskusiji, koju je jučer organizovalo Atlantsko vijeće kazao kako su zemlje Zapadnog Balkana već dio euroatlanske porodice ali je neophodno ubrzati njihovo uključivanje u strukture EU i NATO. Također, dodao je, da je bi dodjela statusa kandidata BiH pozitivan signal i da su naredni koraci na bh. političarima.

Specijalni predstavnik za zapadni Balkan, navodi srbijanski list Danas,  pozdravio je odluke Christiana Schmidta,  visokog predstavnika u BiH,  u vezi sa izmjenama i dopunama Izbornog zakona.  Escobar je naglasio da je glavni problem korupcija, a ne etničke podjele i nacionalizam, naglašavajući da je etnonacionalizam samo „maska za korupciju“.

Prema njegovim riječima SAD će podržati sve inicijative koje uključuju saradnju među državama, poput Otvorenog Balkana, te kazao da Srbija mora da poštuje međunarodnu granicu sa RS-om i Kosovom.

komentari (0)