EU Komisija: Sjeverna Makedonija i Albanija spremne za početak pregovora, BiH najlošije ocijenjena

U izvještaju je navedeno da je početak pregovora Albanije sa EU, također,  u blokadi koju je Bugarska primijenila na Sjevernu Makedoniju jer je većina članica EU htjela da se proces pristupanja Skoplja i Tirane u EU odvija u blok

Region 20.10.2021, 10:30
EU Komisija: Sjeverna Makedonija i Albanija spremne za početak pregovora, BiH najlošije ocijenjena
© AA

U okviru Paketa za proširenje Komisije Evropske unije za 2021. Godinu, Evropska komisija napravila je izvještaj kojim je upućen poziv za početak pregovora o kandidatskom statusu sa Albanijom i Sjeverom Makedonijom.

Paket proširenja za 2021. godine, koji uključuje konačne ocjene Komisije EU u pogledu zemalja kandidata Turske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i kandidata za pristupanje EU Bosne i Hercegovine i Kosova najavio je Oliver Varhelyi, član Komisije EU zadužen za susjedstvo i proširenja.

U izvještaju za period od juna 2020. do juna 2021. godine navedeno je da Albanija i Sjeverna Makedonija nastavljaju ispunjavati potrebne kriterije za početak pregovora o kandidaturi te da su postigle napredak u procesu reformi Evropske unije. U izvještaju je istaknuto da bi pitanja između Sjeverne Makedonije i Bugarske trebala biti riješena kako bi započeli pregovori o pristupanju EU.

U izvještaju je navedeno da je početak pregovora Albanije sa EU, također,  u blokadi koju je Bugarska primijenila na Sjevernu Makedoniju jer je većina članica EU htjela da se proces pristupanja Skoplja i Tirane u EU odvija u blok.

U izveštaju je navedeno da pregovori Srbije o članstvu u EU zavise od normalizacije odnosa sa Kosovom. U izveštaju je Srbija kritikovana zbog toga što se u vanjskoj  politici ne podudara sa politikom Evropske unije.

Crna Gora je kritikovana zbog korupcije, ističući neophodnost političke volje u borbi protiv korupcije.

Najnegativnija ocjena u izvještaju upućena je Bosni i Hercegovini, koja je kategorizirana kao potencijalni kandidat. U ocjeni je navedeno da nisu poduzeti nikakvi koraci na putu strateškog cilja Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, te je navedeno da je politika u zemlji polarizirana, a političari nastavili separatističku i nekonstruktivnu retoriku.

U ocjeni, koja je skrenula pažnju na činjenicu da se smanjila opredijeljenost Bosne i Hercegovine za vanjsku i sigurnosnu politiku prema Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina je pozvana da provede ključne izborne i ustavne reforme.

Dok su Crna Gora i Srbija kandidati za članstvo u EU, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo još uvijek rade na sticanju ovog statusa.

komentari (0)