Evropska unija pomaže Kosovu sa novih 62 miliona eura

Ovo je 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Region 24.03.2023, 12:21 27.03.2023, 14:03
Evropska unija pomaže Kosovu sa novih 62 miliona eura
© AA

Prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Kosova Besnik Bislimi i ambasador Evropske unije (EU) na Kosovu Tomas Szunyog potpisali su danas finansijski sporazum između Republike Kosovo i EU o godišnjem IPA programu za 2022 godinu, vrijedan 62 miliona eura, javlja Anadolija.

Ovo je 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Zamjenik kosovskog premijera Bislimi rekao je da je ovo drugi sporazum o finansijskoj pomoći između EU i Kosova ove godine, podsjetivši da je prošlog mjeseca EU donirala Kosovu 75 miliona eura u okviru Paketa energetske podrške Zapadnom Balkanu.

- Kosovo dobija 62,25 miliona eura od EU, kojima će realizovati niz projekata kao što su podrška slobodnim profesijama na Kosovu, instrument za približavanje standardima EU, podrška životnoj sredini i zelenoj energiji, energetska efikasnost, cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom, otpadne vode, opšti društveno-ekonomski razvoj, kao i podrška povratku i integraciji zajednica, naglasio je Bislimi.

Dodao je da će, pored sredstava EU, projekti biti sufinansirani iz budžeta Kosova u iznosu od 4,7 miliona eura i finansiranjem od drugih bilateralnih partnera u iznosu od 24,88 miliona eura.

Ambasador Szunyog je izjavio da Evropska unija nije samo najveći finansijer Kosova, nego i najvažniji strateški partner i prijatelj. Kazao je da je ova pomoć podrška ekonomskom razvoju Kosova i otvaranju novih radnih mjesta.

- Kao strateški partner Kosova sa jasnom budućnošću u EU, mi smo tu da podržimo Kosovo da na najbolji način iskoristi fondove EU, kako bi dugoročno koristili svojim građanima, naglasio je ambašador Szunyog i dodao da je IPA finansiranje jasan i opipljiv dokaz da EU želi da Kosovo ispuni sve standarde neophodne za pridruživanje EU. On je izrazio nadu da će Skupština Kosova brzo ratifikovati ovaj Finansijski sporazum.

EU je počela da pruža IPA sredstva Kosovu još 2007. godine. Prva dva IPA programa pokrivali su period 2007-2020, uključujući 14 godišnjih Finansijskih sporazuma u vrijednosti od 1,2 milijarde eura.

Program IPA III, koji pokriva period 2021-2027, i povezani godišnji sporazumi o finansiranju počeli su da se sprovode prošle godine, pri čemu je Sporazum za 2021. godinu vrijedan 64 miliona eura, a za 2022. godinu 62 miliona eura. S tim se ukupna direktna finansijska pomoć EU-a povećala na više od 1,3 milijarde eura.

komentari (0)