Evropski parlament usvojio godišnji izvještaj o Kosovu: EU stoji snažno uz Kosovo

Rezolucijom je međunarodna zajednica pozvana da izvrši pritisak na Srbiju da ukine svoj glas protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope

Region 10.05.2023, 16:37
Evropski parlament usvojio godišnji izvještaj o Kosovu: EU stoji snažno uz Kosovo
© AA

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju na osnovu godišnjeg izvještaja o Kosovu u kojoj se pozdravljaju liberalizacija viza za kosovske građane i zahtjev Kosova za status kandidata u Evropskoj uniji, kao i podrška aplikaciji za članstvo u Vijeću Evrope, prenosi Anadolija.

Rezolucijom je međunarodna zajednica pozvana da izvrši pritisak na Srbiju da ukine svoj glas protiv članstva Kosova u Vijeću Evrope i drugim međunarodnim organizacijama, što je u suprotnosti s Briselskim sporazumom između Kosova i Srbije iz 2013. godine o normalizaciji odnosa dvije zemlje.

Dan ranije, zastupnici Evropskog parlamenta raspravljali su i o dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU.  Zastupnici su pozvali Kosovo i Srbiju da bez odlaganja postignu sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa zasnovan na principu međusobnog priznavanja.

U usvojenoj Rezoluciji pozdravlja se posvećenost Kosova borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali se izražava zabrinutost zbog stanja u pravosuđu, koje, kako se navodi, "nastavlja da bude neefikasno i podložno nepotrebnom političkom miješanju".

Pozdravljajući dostignuća Kosova u reformama vezanim za EU, kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, naglašeno je da će tempo procesa pristupanja zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i poboljšanja pravnog poretka zemlje.

- Zastupnici EP-a izražavaju žaljenje zbog činjenice da su inicijative za uključivanje srpske zajednice u političke, društvene i ekonomske strukture Kosova i dalje veoma ograničene i pozivaju Vladu Kosova i predstavnike kosovskih Srba da prevaziđu podjele, navodi se u tekstu Rezolucije.

Rezolucija o Kosovu usvojena je sa 452 glasa za, 87 protiv i 76 uzdržanih.

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Cramon, koja je uradila izvještaj o Kosovu, izjavila je da Kosovo nastavlja da dokazuje svoje demokratske kapacitete te da je ovo godina u kojoj 1,7 miliona građana Kosova konačno može da dobije liberalizaciju viznog režima, proces koji je dugo trajao i koji je odavno zakasnio..

Ona je navela da je sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani i zaštita manjina uključeno u ovaj izvještaj.

- Očekujemo primjenu Briselskog i Ohridskog sporazuma od obje zemlje. Usvajanje ovog godišnjeg izveštaja nije samo simbolično, nego sadrži mnoge implikacije o budućnosti kosovskih integracionih aspiracija, kazala je Von Cramon na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da EU stoji snažno uz Kosovo, podržavajući njegove aspiracije i nudeći potrebnu pomoć i ekspertize, kako bi prevazišlo prepreke na putu evropskih integracija.

- Usvajanje ovog izvještaja u Evropskom parlamentu je jasan signal da je Kosovo validan partner i EU ostaje posvećena njegovom razvoju, stabilnosti i prosperitetu, kazala je.

Danas je usvojena i Rezolucija o Srbiji u kojoj je izraženo žaljenje zbog neprilagođavanja pozicija ove zemlje u spoljnoj politici EU, posebno u vezi sa sankcijama EU-a prema Rusiji. Srbija se poziva na napredak u vladavini prava i funkcionisanju demokratskih institucija. Rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće za zemlje članice Evropske unije.

komentari (0)