Francuskim prijedlogom sačuvan makedonski identitet i jezik

Region 06.07.2022, 13:56 06.07.2022, 16:00
Francuskim prijedlogom sačuvan makedonski identitet i jezik
© AA

Specijalni izaslanik vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarazzin izjavio je u srijedu u Skoplju da je francuskim prijedlogom za rješavanje spora Sjeverne Makedonije s Bugarskom, sačuvan makedonski identitet i jezik.

Sarazzin, koji boravi u službenoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, održao je zajedničku konferenciju za novinare s potpredsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojanom Maričićem i tom prilikom rekao da je dokument na stolu kompromis i da su u njemu uvaženi svi zahtjevi Vlade Sjeverne Makedonije.

Naglasio je da nijedan kompromis nije savršen te da je ovim prijedlogom predviđeno da, nakon prihvatanja sporazuma, proces pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) počne odmah, bez daljih odlaganja i bez mogućnosti blokada.

“Mogu razumjeti da ima i kritika na prijedlog. Razumijem da postoji zabrinutost da će vlastiti identitet i vlastiti jezik biti doveden u pitanje, ali mogu reći da su makedonski jezik, makedonski identitet za Njemačku nesumnjivo jasni i ovim prijedlogom su sačuvani”, naglasio je Sarazzin, prenosi AA.

Dodao je i da se cijela savezna vlada i on lično zalažu da evropska perspektiva Zapadnog Balkana živi aktivno, te da bi u narednim danima Sjeverna Makedonija mogla dati značajan doprinos oživljavanju cijele ove perspektive.

Na pitanje novinara da li neko može garantovati da Bugarska neće zloupotrijebiti bilateralna pitanja, Sarrazin je rekao kako ne zna kakav će biti epilog izbora u Bugarskoj, ali da će Njemačka i EU dati sve od sebe da garantuju put Sjeverne Makedonije prema članstvu u Uniji.

Potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bojan Maričić istakao je da su na korak do dugo iščekivanog početka pregovora sa EU-om.

"Na korak smo od istorijske prilike da pregovore započnemo bez daljnjih odlaganja sa zaštićenim makedonskim jezikom i makedonskim identitetom bez ikakvih dodataka“, naglasio je Maričić.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije je 30. juna primila izmijenjeni prijedlog francuskog predsjedništva za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji bi trebao dovesti do uklanjanja dvogodišnjeg veta Bugarske što bi omogućilo početak pregovora zemlje s Evropskom unijom.

Francuska, koja je predsjedavala EU-om po principu rotacije, učinila je posljednje napore da riješi etnički i kulturni spor između Bugarske i Sjeverne Makedonije, koji je bio izvor veta.

Vlada Bugarske je insistirala na tome da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u Ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine “govor mržnje“ protiv Bugarske.

Sjeverna Makedonija je saopćila da njen identitet i jezik ne mogu biti predmet diskusije.

Prema francuskom prijedlogu, Sjeverna Makedonija bi morala u preambuli Ustava priznati da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u državi.

Sjeverna Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU već 17 godina i dobila je “zeleno svjetlo“ 2020. godine za početak pregovora o pristupanju, iako nije bio određen tačan datum za početak pregovora.

komentari (0)