Gervalla: Kosovo podnosi zahtjev za članstvo u EU do kraja godine

Kada Kosovo podnese svoj zahtjev za članstvo, to će biti posljednja od šest zemalja Zapadnog Balkana koja će podnijeti zahtjev

Region 28.07.2022, 12:41 29.07.2022, 13:38
Gervalla: Kosovo podnosi zahtjev za članstvo u EU do kraja godine
© AA

Kosovska ministrica vanjskih poslova Donika Gervalla rekla je da će Kosovo podnijeti zahtjev za članstvo u EU do kraja ove godine.

Gervalla je istakla da Kosovo ispunjava sve preduslove da dobije zvanični status kandidata te da će izabrati odgovarajući trenutak da i taj zahtjev zvanično predaju do kraja godine. 

Kosovska ministrica je na konferenciji za novinare, prenosi Time Balkan pisanje TRTHaber-a,  dodala da je Kosovo implementiralo većinu okvira EU za stabilnosti i slobodnu trgovinu na Balkanu te da očekuje da će posebna aplikacija za članstvo u Vijeću Evrope biti obrađena ekspeditivno jer, navodi ministrica, region ispunio sve preduslove. 

EU je posljednjih sedmica prihvatila četiri nove zemlje kao zemlje kandidate. Prošli mjesec odobren je status kandidata Ukrajini i Moldaviji, dok su prošle sedmice otvoreni i pregovori o pridruživanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

Kada Kosovo podnese svoj zahtjev za članstvo, to će biti posljednja od šest zemalja Zapadnog Balkana koja će podnijeti zahtjev. 

komentari (0)