Građani Srbije sutra biraju vlasti: Srbijanci žele promjene, mira i pameti

Pravo glasa na izborima ima 6.501.689 birača.

Region 02.04.2022, 15:40 03.04.2022, 16:09
Građani Srbije sutra biraju vlasti: Srbijanci žele promjene, mira i pameti
© AA

Pripreme za parlamentarne i predsjedničke izbore 3. aprila u Srbiji se nastavljaju punom parom.

Građani Srbije sutra, 3. Aprila izlaze na opšte izbore u kojima će se birati predsjednik i zastupnici Narodne Skupštine Srbija. Osim toga, u Srbiji će se istog dana održati i lokalni izbori u 12 opština i dva grada.

Prema Ustavu Srbije Predsjednik se bira u dva kruga glasanja, ako nijedan od prijavljenih kandidata ne dobije većinu u prvom krugu. Predsjednik ima mandat na pet godina te na tu funkciju ne može biti biran više od dva puta.

U Srbiji na izborima za Narodnu skupštinu, piše Aljazeera, birat će se 250 zastupnika, a izborni cenzus je spušten na tri posto, osim za stranke nacionalnih manjina. Glasat će se za 19 lista, za osam kandidata za predsjednika.

Ovi izbori su za građane Srbije od velikom značaja u smislu stvaranja bolje budućnosti i mogućnosti zapošljavanja mladih.

Pravo glasa na izborima ima 6.501.689 birača. Ovi podaci govore da je broj upisanih birača manji za 80 hiljada u odnosu na prethodne izbore.

Izborni savez Srpske napredne stranke (SNS) na čelu sa aktuelnim predsjednikom Aleksandrom Vučićem takmičit će se sa sloganom " Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve".

Bošnjačka stranka SDA Sandžak tražit će glasanje sa sloganom " Sloboda, Demokratija, Autonomija".

Za predsjedničku funkciju osim Aleksandra Vučića, koji je i prema anketama favorit za izbore, je i general u penziji Zdravko Ponoš, koji je odmah iza Vučića po favorimu građana Srbije.  

Građani Beograda uglavnom nisu bili zainteresovani da stanu pred kameru AA, niti da komentarišu situaciju u zemlji. Na razgovor su se odlučili uglavnom stariji građani.

Tako bi 71-godišnjak Momir Đurović volio promjene u Srbiji.

- Ovo nas je umorilo i iscrpilo, ova diktatura, ovo zastrašivanje, ovo povlačenje u sebe, sklanjanje od stvarnosti koja je surova. Penzioner sam, nezavistan i imam pravo da kažem šta mislim, istakao je Đurović.

Kako je kazao, sve u životu je zaslužio svojim radom.

- Smatram da imam pravo na svoj izbor. Nisam zadovoljan sadašnjom situacijom, nisam zadovoljan tom nekakvom posesivnošću ove vlasti, ovim zastrašivanjem. Živim u Srbiji, rođen sam ovdje i smatram da Srbija treba da ima miroljubljivu politiku. Čini mi se da Srbija ima posesivnost u odnosu na Republiku Srpsku. Smeta mi to zaoštravanje odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Smeta mi zaoštravanje odnosa sa Crnom Gorom, Hrvatskom. Odrastao sam u onoj staroj Jugoslaviji, ljetovao i na Hvaru, rado dolazio u Bosnu, i u Travnik, Sarajevo i Mostar, naglasio je Đurović.

I šezdesetjednogodišnji Uglješa Jovanović poručio je da su njegova očekivanja pred izbore u Srbiji da bude mira i pameti.

- Da svi budemo normalni ljudi ako je to ikako moguće, da se zabludjela braća vrate u svoju maticu. Uvijek očekujem promjene. Recimo da sam djelimično zadovoljan situacijom u zemlji, dodao je Jovanović.

Penzioner Goran Ajder, koji ima 65 godina, ne očekuje značajne promjene nakon izbora u Srbiji.

- Ne očekujem neke promjene, ni na bolje ni na gore. Ma i nisam zadovoljan stanjem u zemlji, moglo bi biti bolje, da se malo očisti od privrednog kriminala, izjavio je Ajder za AA.

Jedan od sagovornika je bio i Đorđe, koji nije želio otkriti prezime.

- Možemo da se nadamo promjenama. Bojim se da je previše diktature umreženo, rekao je Đorđe.

Navedeno je da će vladajuća Srpska socijalistička partija i Srpska napredna stranka podržati aktuelnog predsjednika Aleksandra Vučića.

komentari (0)