Grad Novi Pazar sa 10 hiljada eura podržao akciju “Sandžačka šuma Turskoj”

Cilj kampanje je prikupljanja novčanih sredstava i kupovina sadnica kojima će biti pošumljena neka od parcela koje su bile zahvaćene u posljednjim šumskim požarima u Republici Turskoj

Region 26.11.2021, 13:47 26.11.2021, 14:17
Grad Novi Pazar sa 10 hiljada eura podržao akciju “Sandžačka šuma Turskoj”
© AA

Odlukom Gradskog veća Novog Pazara iz budžeta Grada, a za akciju "Sandžačka šuma Turskoj“, izdvojeno je 1.200.000 dinara (10 hiljada eura). Kako je rečeno, sredstva su simbolična a cilj je da se pokažu saosjećanje i briga, i da sadnice koje će se kupiti i zasaditi u Turskoj, budu poklon turskom narodu. 

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara zadužen za međunarodnu saradnju, i nekadašnji student istanbulskog Univerziteta, Tarik Rupić, kazao je da je ogromna želja rukovodstva Novog Pazara, njegovih građana i ustanova iz Sandžaka koje su pokrenule kampanju “Sandžačka šuma Turskoj”, da se na neki način narodu i Republici Turskoj simboličnim činom oduže za svu pomoć i podršku koju osjećaju svi stanovnici regije Sandžak.

- Nakon krize koja je uspješno prevaziđena 15. jula te nakon strašnih požara, tražio se način kako da pomognemo našim prijateljima i braći u Turskoj. Mislima i dovama uvijek smo bili uz njih. Oduvijek su oni pomagali nama i to nam je bio podstrek da bilo kako pomognemo i mi njima. Ova odluka o dodjeli sredstava za kampanju i sadnju šume u Turskoj višestruko je značajna. U Turskoj žive milioni naših ljudi koji će sigurno biti ponosni da iz Sandžaka stiže pomoć i što se Novi Pazar odlučio na ovu donaciju. Gest je značajan i iz razloga jer će i šuma u Turskoj biti simbol našeg jedinstva u Sandžaku, jer su iza ove kampanje stale brojne organizacije i lokalne samouprave, rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Tarik Rupić.

Kampanju “Sandžačka šuma Turskoj” pokrenuli su Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) u Srbiji, Bošnjačko vijeće iz Crne Gore i Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (IZS). Kampanji su se pridružile lokalne samouprave Novi Pazar i Tutin, Asocijacija maturanata Turske (ASMAT) i novopazarsko Udruženje Svetionik.

Cilj kampanje je prikupljanja novčanih sredstava i kupovina sadnica kojima će biti pošumljena neka od parcela koje su bile zahvaćene u posljednjim šumskim požarima u Republici Turskoj.

Tokom septembra Islamska zajednica Sandžaka predala je u fond kampanje “Sandžačka šuma Turskoj“ donaciju džematlija u iznosu od 1.200.000 dinara (oko 10 hiljada eura).

Podsjetimo, početkom novembra Novi Pazar je bratskom gradu Sarajevu uputio 10.000 evra u cilju otklanjanja štete izazvane poslednjim poplavama, javlja AA. 

komentari (0)