Grlić Radman pisao Stoltenbergu: "Hrvatska da bude dio mirovne misije u BiH"

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, reagovao je na pismo Grlića Radmana te naglasio kako takav zahtjev nije moguć

Region 01.11.2022, 11:55 01.11.2022, 15:32
Grlić Radman pisao Stoltenbergu: "Hrvatska da bude dio mirovne misije u BiH"
© AA

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je da njegova zemlja bude dio moguće misije NATO-a u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman, uputio je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u kojem ga upozorava da bi jednostvo NATO-a moglo biti ugroženo ukoliko Hrvatska ne bude dio mirovne misije u BiH, navodi Istraga.ba.

- U kontekstu nedavnih diskusija unutar NATO-a o alternativnim scenarijima za osiguranje stabilnog i sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini u slučaju mogućeg veta na produženje mandata EUFOR-ove operacije Althea u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, želio bih ponoviti stav hrvatske Vlade po pitanju sudjelovanja Hrvatske u svim misijama i operacijama NATOa, a posebno u mogućoj misiji NATO-a u Bosni i Hercegovini. Ostaje principijelan stav Hrvatske da sudjelovanje u takvoj misiji mora biti otvoreno za sve saveznike, jer je to naše inherentno pravo, što je sadržano u preambuli Sjevernoatlantskog ugovora kroz odlučnost da ujedinimo napore za kolektivnu odbranu i za očuvanje mira i sigurnost, navedeno je u pismu GrlićRadmana

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, reagovao je na pismo Grlića Radmana te naglasio kako takav zahtjev nije moguć.

Ističući da Vojska Republike Hrvatske ne može učestvovati ni u jednoj misiji NATO-a u Bosni i Hercegovini, jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, Komšić je rekao: "Institucije država Bosna i Hercegovina neće biti za to čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatume hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, a očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske, naveo je Komšić.

Prema pisanjima Klix-a Komšić je naveo da je Hrvatska jedna od strana u ratu u Bosni i Hercegovini i kao što srbijanska vojska ne može biti uključena ni u jednu misiju u BiH, tako ni hrvatska vojska ne može učestvovati.

komentari (0)