Haradinaj: Sporazum sa Srbijom treba imati pečat SAD-a

Također je naglasio da Kosovo mora biti jako ozbiljno u procesu dijaloga u skladu sa ozbiljnošću kosovskih saveznika u Vašingtonu, Berlinu, Londonu, Parizu i ostatka međunarodne zajednice.

Region 21.10.2022, 16:14 24.10.2022, 16:33
Haradinaj: Sporazum sa Srbijom treba imati pečat SAD-a
© AA

 Na poziv premijera Kosova Albina Kurtija upućen opoziciji na razgovor o dijalogu sa Srbijom, odazvao se jedino lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj, koji je kazao da je sastanak bio sadržajan. 

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je nakon sastanka da je razgovor bio sadržajan i da je tražio da na konačnom sporazumu sa Srbijom bude i pečat Sjedinjenih Američkih Država.

- Tema je bio konačni sporazum sa Srbijom, sporazum o obostranom priznanju. Razgovarali smo o procesu, sporazumu, izazovima koje ima Kosovo u ovom procesu, bio je sadržajan sastanak jer smo diskutovali o potencijalnom sadržaju sporazuma Kosovo - Srbija, kazao je Haradinaj.

Istakao je da je bilo riječi o članovima sporazuma, te da je Alijansa pokušala da pruži doprinos kako bi Kosovo postiglo uspijeh u ovom procesu.

- Nadamo se da ćemo nastaviti dalje uz naše saveznike, američke i evropske. Smatram da je važno da ovaj proces ima i pečat Amerike, ne samo podršku Amerike. Treba da bude punih garancija koje će potpisati i isti američki nivo, kazao je Haradinaj.

Također je naglasio da Kosovo mora biti jako ozbiljno u procesu dijaloga u skladu sa ozbiljnošću kosovskih saveznika u Vašingtonu, Berlinu, Londonu, Parizu i ostatka međunarodne zajednice.

Sastanku kod premijera nisu se odazvale preostale dvije opozicione partije Demokratska partija Kosova (PDK) i Demokratski savez Kosova (LDK).

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasniqi, koji je jučer odbio poziv, rekao je da je poziv premijera Kurtija neozbiljan, bez sadržaja, bez dnevnog reda i bez protokola.

- Tek pošto smo zatražili pojašnjenje, u jednoj rečenici putem maila shvatili smo da je riječ o veoma ozbiljnoj temi – kao što je dijalog Kosovo - Srbija. Bez ikakvih konkretnih detalja i bez preciziranja bilo čega, kazao je Krasniqi i dodao: “Kada bude konkretna diskusija o konačnom sporazumu, mi ćemo biti tamo.“

Lider Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidziku je rekao da Kurti treba da podnese izveštaj o dijalogu sa Srbijom u Skupštini Kosova.

Premijer Kurti je sastanak sazvao nakon sastanka sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji je u srijedu boravio na Kosovu.

komentari (0)