I dalje blokade kod Zvečana na putu ka Jarinju

Uz blokadu nema većeg broja ljudi, niti policije. Na putu prema Jarinju jutros nije bilo ni patrola KFOR-a, osim povremenog helikopterskog nadletanja terena

Region 01.08.2022, 10:20 01.08.2022, 10:24
I dalje blokade kod Zvečana na putu ka Jarinju
© AA

U  mjestu Rudare kod Zvečana, na magistralnom putu ka graničnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova, i u ponedjeljak ujutro su zabilježene blokade puta, ali je situacija mirna. 

Desetine kamiona punih pijeska blokirali su magistralni put Mitrovica - Leposavić, ka prelazu Jarinje.

Uz blokadu nema većeg broja ljudi, niti policije. Na putu prema Jarinju jutros nije bilo ni patrola KFOR-a, osim povremenog helikopterskog nadletanja terena.

Lokalno stanovništvo kreće na posao, prelazeći pješice dio koji je blokiran, piše AA. 

Situacija na sjeveru Kosova i u gradu Mitrovici jutros je mirna nakon odluke Vlade Kosova da odloži početak primjene odluke o reciprocitetu na srpska dokumenta.

Na glavnom mostu koji dijeli grad na sjeverni većinski srpski i južni većinski albanski dio mogu se vidjeti samo dva džipa KFOR-a, italijanskih karabinjera. Nije prisutna Policija Kosova.

Prema posljednjem saopštenju ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Svecle, u ponoć je počela primjena izdavanja ulazno-izlaznog dokumenta za osobe koje na Kosovo ulaze sa srpskim ličnim kartama, na svim prelazima izuzev Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova, koji su i dalje zatvoreni.

Prema odluci Vlade Kosova, mjere reciprociteta će se odložiti kada "ilegalne srpske strukture uklone sve barikade i omoguće slobodu kretanja ka prelazima Jarinje i Brnjak".

- Ova odluka će se implementirati dok se ne uklone sve barikade i obezbijedi sloboda kretanja građana i robe. U trenutku uklanjanja barikada i prepreka, odluka će biti odložena do 1. septembra, naveo je Svecla.

Do odluke o odlaganju primjene reciprociteta došlo je nakon niza konsultacija i sastanaka kosovskog državnog vrha sa međunarodnim predstavnicima, a posebno američkim ambasadorom na Kosovu Dzefri Hovenijerom.

komentari (0)