Izvještaj SOA Hrvatske: Protjerane ruske diplomate zbog nelegalnog obavještajnog rada

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova je tada objavilo da je Hrvatska ruskom ambasadoru u Hrvatskoj uručila notu o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog rukovodstva ambasade u Zagrebu

Region 12.05.2023, 14:30
Izvještaj SOA Hrvatske: Protjerane ruske diplomate zbog nelegalnog obavještajnog rada
© AA

Sigurnosno obavještajna agencija Hrvatske (SOA) objavila je izvještaj za prošlu godinu u kojem se navodi da je 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog rukovodstva ruske ambasade u Zagrebu u aprilu 2022. protjerano iz Hrvatske jer se veći broj njih bavio nelegalnim obavještajnim radom, javlja Anadolija.

- Jedan od razloga protjerivanja 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj jest i prikriveni i nelegalni obavještajni rad u Republici Hrvatskoj većeg dijela ovog osoblja, odnosno aktivnosti koje su u suprotnosti s odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, navodi se u izvještaju.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova je tada objavilo da je Hrvatska ruskom ambasadoru u Hrvatskoj uručila notu o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog rukovodstva ambasade u Zagrebu.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je krajem maja prošle godine da protjeruje pet diplomata iz hrvatske ambasade u Moskvi, kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata iz Zagreba. Protestna nota uručena je hrvatskom veleposlaniku u Rusiji Tomislavu Caru.

U najnovijem izvještaju SOA-e pod naslovom "Strano obavještajno i informacijsko djelovanje prisutno je, iako nije uvijek vidljivo", navodi se da je strano obavještajno djelovanje usmjereno prema prikupljanju podataka o sigurnosnim, političkim i privrednim procesima u Hrvatskoj, posebno onima koji su vezani uz međusobna otvorena pitanja i hrvatsku politiku prema državama Zapadnog Balkana.

- Od početka ruske agresije na Ukrajinu pojačan je pritisak kibernetičkih APT grupa na ciljeve u RH. Tijekom 2022. godine otkriveno je 19 državno-sponzoriranih kibernetičkih napada, dok je u 2021. godini otkriveno njih 14. Većina otkrivenih državno-sponzoriranih APT grupa je povezana s ruskim obavještajnim službama, navodi se u izvještaju SOA za 2022. koji je objavljen na web stranici Agencije. U izvještaju se dodaje se da su njihovi primarni ciljevi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo obrane, ali i da je skup ciljeva proširen u odnosu na ranije.

- U isto vrijeme, registrirano je i povećanje broja napadača i izvora odakle dolaze. Uz povećanu učestalost napada, otkriven je i niz novih napadača, njihovih ciljeva te korištenje novih taktika, tehnika i procedura (TTP) prilikom napada, navodi se u izvještaju.

Dodaje se i da je SOA u proteklom periodu detektovala pokušaje "pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabavke naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka Hrvatske".

Iako se radi o malom broju sljedbenika bez mobilizacijskog potencijala i mogućnosti za pridobivanje šire potpore u javnosti, njihovi ekstremistički stavovi i namjere, posebice u slučajevima osoba s psihičkim poremećajima, predstavljaju sigurnosni rizik", navodi se u izvještaju i dodaje da o tim saznanjima SOA redovno izvještava nadležna državna tijela, kao i državni vrh.

komentari (0)