Jakov Milatović: Ovo stradanje je svjedočanstvo beščašća

Na kraju poruke izrazio je žaljenje zbog nedolaska u Potočare uz obećanje da će to uraditi prvom narednom prilikom

Region 11.07.2023, 12:33 11.07.2023, 12:37
Jakov Milatović: Ovo stradanje je svjedočanstvo beščašća
© AA

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović se obratio učesnicima komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari videoporukom u kojoj je podsjetio da se ovih dana obilježava 28 godina od genocida u Srebrenici. 

- U jednom od najvećih zločina na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata u Srebrenici su ubijeni ljudi zbog drugačije imena, nacionalne i vjerske pripadnosti. Ovo stradanje je svjedočanstvo beščašća, ali i opomena generacijama koje dolaze da se takva strahota više nikada ne smije ponoviti, rekao je Milatović.

On je kazao kako je beskompromisno suočavanje sa svim tragičnim događajima iz prošlosti, uz jasno adresiranje odgovornosti, od ključnog značaja za izgradnju međunacionalnih i međuvjerskih odnosa na ovim prostorima, piše AA. 

- Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju svojim odlukama dali su krivično-pravni odgovor u odnosu na genocid u Srebrenici, a svima nama ostaje ljudska dužnost da odlučno osudimo bilo kakve pokušaje relativizacije, kazao je crnogorski predsjednik.

Na kraju poruke izrazio je žaljenje zbog nedolaska u Potočare uz obećanje da će to uraditi prvom narednom prilikom.

komentari (0)