KFOR ili lokalni Srbi: Očekuje se uklanjanje barikada u Mitrovici

Lokalni stanovnici se trude živjeti mirno, poštuju se međuljudski i komšijski odnosi, ali preovladava umor stalnom napetom atmosferom

Region 20.12.2022, 14:35 21.12.2022, 14:10
KFOR ili lokalni Srbi: Očekuje se uklanjanje barikada u Mitrovici
© AA

Jedanaesti je dan barikada koje su postavili lokalni Srbi na sjeveru Kosova.

Situacija je i dalje nepromijenjena u Mitrovici, gradu podijeljenom na južni dio s većinskim albanskim i sjeverni s većinskim srpskim stanovništom.

Smanjena je sloboda kretanja u gradu, posebno navečer, lokalni stanovnici se trude živjeti mirno, poštuju se međuljudski i komšijski odnosi, ali preovladava umor stalno napetom atmosferom i zloupotrebom građana u dnevno-političke svrhe. 

Da ima naznaka da će barikade u gradu biti uklonjene, za Balkan News je potvrdio Nedžad Ugljanin, predstavnik Bošnjaka i odbornik u Skupštini Općine Mitrovica.

-  Situacija u Mitrovici je trenutno napeta. Osjeća se strah kod ljudi.  Barikade i upotreba pirotehnike posebno u kasnim satima uznemiravaju građane svih zajednica. Smatramo da će međunarodna zajednica učiniti ovih dana naredne korake ka smirivanju situacije, da će sve ići na miran način jer to je jedini put za uspostavu stabilnosti ovdje. Dalje odugovlačenje će proizvesti eskalaciju sukoba, a mi to ne bismo željeli ni u kakvom slučaju. Barikade bi mogle biti uklonjene ovih dana s obzirom na to da je međunarodna zajednica na terenu. Radi se na tome da KFOR preuzme ulogu u uklanjanju barikada, u slučaju da ih ne uklone oni koji su ih postavili, kaže Ugljanin.

I premijer Kosova Albin Kurti danas je za britanski "The Guardian" izjavio kako se "barikade na sjeveru Kosova ne mogu još dugo tolerisati" te kako "uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve".

Ugljanin tvrdi da bi se sve trebalo znati u nekoliko narednih dana.

- KFOR-ova misija je po rezoluciji uspostava mira i njihovo je prisustvo na deeskalaciji da upotrijebe i neke možda nepoželjne mjere upotrebe sile. Ja sam skeptičan, ako se barikade ne uklone na miran način, da može proizvesti nesagledive posljedice. Smatram da će preovladati razum i kod građana i kod KFOR-a. Nadamo se da će sve uskoro biti riješeno jer počinju novogodišnji praznici i smatramo da ih treba provesti dostojanstveno, kaže Ugljanin.

Na pitanje hoće li doći do formiranja Zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, Ugljanin odgovara potvrdno. 

- Sigurno da će doći do toga jer je obligativno u Briselu formiranje zajednice, ali u kakvim okvirima - to će biti naredni korak koji je delikatan da ne bi bilo nezadovoljnih u stranama. Kosovska strana traži da to bude u skladu s Ustavom Kosova. I tu će biti problema, zaključuje on.

Inače, barikade u Mitrovici postavljene su kao znak protesta lokalnih Srba zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića te zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština na Kosovu. 

Zbog cijele situacije, specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, boravio je u Beogradu i Prištini gdje je izjavio kako se "očekuje da vlasti Kosova počnu raditi na provedbi sporazuma o Zajednici srpskih opština te da barikade trebaju biti uklonjene mirnim putem - od strane onih koji su ih postavili."

Balkan News

komentari (0)