KIPRED: "Rusija vodi diplomatski rat protiv Kosova"

Navodeći da je u posljednja tri mjeseca u ruskim medijima objavljeno 500 vijesti o Kosovu, a 96 sadrži dezinformacije, Peci je napomenuo da je većinu ovih vijesti proizveo Sputnjik Srbija...

Region 08.09.2021, 10:22
KIPRED: "Rusija vodi diplomatski rat protiv Kosova"
© AA

Kosovski institut za politička istraživanja i razvoj (KIPRED) objavio je da Rusija pomaže Srbiji protiv međunarodnog priznanja Kosova i da bi se kosovske institucije trebale ujediniti protiv ruske propagande. Objavljujući izvještaj pod naslovom "Ruski diplomatski rat i dezinformacije o medijima", KIPRED je ocijenio da Kosovo nema politiku protiv ruske propagande.

Govoreći u saopćenju za javnost povodom objavljivanja izvještaja, izvršni direktor KIPRED -a Lulzim Peci rekao je da se u vrijeme, kada je na dnevnom redu članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, očekuje da Srbija slijedi agresivnu politiku prema Kosovu uz podršku Rusije.

Navodeći da je u posljednja tri mjeseca u ruskim medijima objavljeno 500 vijesti o Kosovu, a 96 sadrži dezinformacije, Peci je napomenuo da je većinu ovih vijesti proizveo Sputnjik Srbija.

U izvještaju je, prenosi Slobodna Bosna,  napomenuto da je fokus vijesti koje objavljuju ruski mediji dovoditi u pitanje legitimitet države Kosovo, promijeniti narativ o ratu i ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji i učiniti da izgleda kao Srbi na Kosovu i Srpska crkva su ugroženi.

komentari (0)