Konvoj pomoći iz Hrvatske zaputio se prema Ankari i Gazinatepu

Region 10.02.2023, 12:22 17.02.2023, 15:33
Konvoj pomoći iz Hrvatske zaputio se prema Ankari i Gazinatepu
© AA

Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom prema Turkiye se uputio konvoj humanitarne pomoći sa sedam šlepera i jednim kamionom kako bi se pomoglo nastradalima u potresu.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut iznio je podatak da šleperi upućeni prema Turkiye sadrže upakiranu robu u protuvrijednosti od 816.600 eura, uz dvije donacije koje Sirijskoj Arapskoj Republici Vlada RH upućuje pomoć financijskim doprinosom u iznosu od ukupno 200.000 eura, i to 100.000 eura putem Hrvatskog Caritasa i 100.000 eura putem Hrvatskog Crvenog križa.

Trut je izjavio kako je od jučerašnje odluke Vlade RH do danas, u vrlo kratkom roku, Ravnateljstvo civilne zaštite pripremilo šlepere koji su krenuli iz Jastrebarskog prema Turkiye.

"Tu je ono što je najpotrebnije, šatori, deke, vreće za spavanje, grijalice i hrana. Imamo sedam šlepera, pet šlepera po odluci Vlade, dva šlepera Caritasa i jedan kamion Hrvatskog crvenog križa. Ovdje pokazujemo sinergiju svih humanitarnih organizacija i države u pomoći narodu koji je stradao u Turskoj. Mislim da Hrvatska dokazuje i pokazuje prijateljstvo prema Turskoj, kao što je i Turska pokazala prijateljstvo prema Hrvatskoj kada je bilo najteže, kada smo imali potrese u Zagrebu i na Banovini. Turska nam je pomogla i u materijalima, opremi, u svemu što je u tom trenutku bilo potrebno“, izjavio je Trut, prenosi AA.

"Hrvatski crveni križ ima jednu posebnu misiju, mi smo se odlučili na manje vozilo, idemo kamionom ali idemo u centar zbivanja, u Gazinatep, upravo zato što želimo da pomoć što prije stigne na mjesto gdje je najpotrebnija. Najvažnije je uspostaviti taj koridor jer poslati pomć nije moguće bez špediterske i državne pomoći. Ponosan sam što danas činimo ovo dobro djelo“, rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.

Markt je rekao kako je cilj stupiti u kontakt jedinicama turskog Crvenog polumjeseca na terenu koji na dnevnoj bazi prehranjuje 1,7 milijuna na terenu.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa monsinjor Bože Radoš izjavio je kako su u Hrvatskoj svi svjesni "oceana boli i patnje koji se dogodio na istoku Turske“.

"Hrvatski Caritas se od početka uključio i drago nam je da možemo biti dio ove ekspedicije dobra. Hrvatski Caritas ide sa dva kamiona u vrijednosti od 174.000 eura prema Caritasu Anadolije, gdje ćemo ostaviti ove potrepšine koje smo uputili zajedno s Podravkom“, izjavio je Radoš.

Hrvatski Caritas je u ponedjeljak otvorio donacijski telefon, a od utorka račun u banci za pomoć tako da se do sada u akciju prikupljanja pomoći uključio značajan broj građana s oko 32.000 poziva i 45.000 eura donacija. Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izdvojila je 50.000 eura za nastradale u Turkiye i 50.000 u Siriji, a hrvatske biskupije i župe su dobile poziv da budu solidarne i doniraju priloge za Turkiye i Siriju.

Planira se poslati i 10 stambenih modula za Siriju opremljenih za život četveročlane obitelji, naveo je Radoš.

Veleposlanik Republike Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran izjavio je kako su Vlada Turkiye i sve nadležne institucije zajednički i efikasno djelovale kako bi se sanirale posljedice razornih potresa.

"Osim naših napora na nacionalnoj razini, naša država uputila je poziv za međunarodnom pomoći. Jako smo zahvalni Hrvatskoj, Vladi i narodu da su odgovorili na naš poziv za međunarodnom pomoći brzo“, izjavio je Kiran.

Republici Turkiye Vlada Hrvatske šalje materijalnu pomoć prema iskazu potrebnih materijalnih sredstava, a koja obuhvaća hranu, šatore, krevete, vreće za spavanje, deke, grijalice te medicinsku i sanitetsku opremu.

Očekuje se kako će šleperi do Ankare stići u roku od 24 sata, gdje će robu istovariti u skladište odakle će se distribuirati na lokacije gdje je najpotrebnija, a hrvatski modul za spašavanje iz ruševina sačinjen od 40 ljudi i 10 potražnih pasa već je na terenu.

komentari (0)