Kosovari za vikend potrošili 10 miliona eura u Albaniji i Crnoj Gori

Region 14.04.2021, 09:39 14.04.2021, 12:16
Kosovari za vikend potrošili 10 miliona eura u Albaniji i Crnoj Gori

Epidemiološke mjere uvedene na Kosovu, za Albaniju i Crnu Goru značile su zaradu.  Alijansa biznisa Kosova ocijenila je da su Kosovari tokom poslednjeg vikenda potrošili 10 miliona eura u Albaniji i Crnoj Gori, gdje su boravili nakon što je Vlada Kosova uvela restriktivne anticovid mjere i zatvorila ugostiteljske objekte. 

Predsjednik Alijanse kosovskog biznisa Agim Shahini predstavio je  istraživanje koje se odnosi na period od 9. do 11. aprila 2021. godine, sprovedeno na Kosovu, u Albaniji i Crnoj Gori, o tome koliko je građana Kosova posjetilo Albaniju i Crnu Goru tokom proširenog vikenda, obzirom da je petak na Kosovu bio neradni dan povodom Dana Ustava, piše AA. 

- Alijansa biznisa Kosova procjenjuje da su Kosovari ovog vikenda potrošili oko 10 miliona eura u Albaniji i Crnoj Gori nakon što je vlada sprovela restriktivne mere i zatvorila tržne centre, hotele, restorane i kafiće na Kosovu. I dok je na Kosovu bilo zatvaranje, građani su napustili zemlju na tri do četiri dana, kaže Shahini.

Istraživanje je pokazalo da je Kosovo napustilo oko 30.000 građana, biznismena, institucionalnih zvaničnika, političara i sportista, koji su uglavnom boravili u primorskim mjestima Draču, Tirani, Šenđinu, Valoni, Sarandi, Ulcinju i Budvi, trošeći u proseku 100 eura dnevno.

Troškovi koji su računati uključuju smještaj i hranu, piće, prevoz, porodičnu kupovinu, poklone, putarine, granično osiguranje, impulse za internet i telefone kao osnovne troškove, ali “oni mogu biti i veći, jer uglavnom se u takvim opuštajućim posjetama ne štedi”.

- Približno je 2019. godine u normalnim uslovima bio jedan takav sličan vikend, ali u normalnim uslovima. U uslovima krize, u uslovima ograničenja i blokade, da se 10 miliona eura iznese iz Kosova nije normalno, uz rizikovanje zdravlja kada se vrate jer ne znamo da li su tamo imali kontakt sa bilo kojom zaraženom osobom ili ne, kaže Shahini.

Studija Alijanse biznisa Kosova otkriva da preko 90 posto građana potroši sav kapital koji ponese sa sobom, dok samo pet posto posjetilaca iz Albanije provodi vikend na Kosovu u normalnim uslovima u poređenju sa brojem Kosovara koji odlaze u Albaniju.

Ovog vikenda na Kosovu nije bilo posjetilaca iz zemalja regiona zbog restriktivnih mera u zemlji. Broj posjetilaca ovog vikenda bio je približno isti kao i 2019. godine kada je bilo normalno vrijeme bez pandemije.

Alijansa je preporučila Vladi Kosova da se poslije 18. aprila, do kada važe restriktivne anticovid mjere, dozvoli potpuno poslovanje preduzeća, izražavajući zabrinutost "ekonomskim pogoršanjem u zemlji ".

komentari (0)