Kosovo i službeno predalo zahtjev za status kandidata EU

Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u, Kosovo mora proći kroz tri glavne faze: dobijanje statusa kandidata, pristupne pregovore i ratifikaciju ugovora

Region 15.12.2022, 16:34 15.12.2022, 16:37
Kosovo i službeno predalo zahtjev za status kandidata EU
© Twitter/ Albin Kurti

Premijer Kosova Albin Kurti u četvrtak je zvanično podnio zahtjev svoje zemlje za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. 

Kurti je u Pragu podnio zahtjev Češkoj koja u ovom polugodištu predsjedava EU-om.

- Ovo je historijski dan za narod Kosova i veliki dan za demokratiju u Evropi, napisao je Kurti na Twitteru, nakon što je predao zahtjev češkom ministru za evropske poslove Mikulašu Beku.

Dan ranije, čelnici kosovskih institucija potpisali su prijavu za članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Na ceremoniji upriličenoj u Predsjedništvu Kosova, prijavu su potpisali predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik Skupštine Glauk Konjufca i premijer Albin Kurti, piše AA. 

Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo u EU-u, Kosovo mora proći kroz tri glavne faze: dobijanje statusa kandidata, pristupne pregovore i ratifikaciju ugovora.

Kosovo je jedina država Zapadnog Balkana koja do danas nije uputila zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dosad je jedini ugovorni odnos između EU-a i Kosova i stupio je snagu 1. aprila 2016. godine. Od 27 zemalja članica EU-a, Kosovo nije priznalo pet država: Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka.

komentari (0)