Kosovo: Kurti prihvatio zahtjev ambasadora SAD i odložio izricanje kazni za 48 sati

- Prihvatam njegov zahtjev za 48-satno odlaganje izricanja kazni za nelegalne „KM“ (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana, naveo je Kurti

Region 22.11.2022, 09:16
Kosovo: Kurti prihvatio zahtjev ambasadora SAD i odložio izricanje kazni za 48 sati
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti prihvatio je zahtjev ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeffa Hoveniera za 48-satno odlaganje izricanja kazni vlasnicima vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice.

Kurti je kasno sinoć objavio na Twiteru da se zahvaljuje ambasadoru Hovenieru na njegovoj posvećenosti i angažovanju, prenosi Anadolija.

Prihvatam njegov zahtjev za 48-satno odlaganje izricanja kazni za nelegalne „KM“ (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana, naveo je Kurti.

Predhodno je ambasador Hovenier, takođe na Twiteru, napisao da su SAD zabrinute što lideri Kosova i Srbije u Briselu nisu uspjeli da postignu dogovor.

- Sjedinjene Države su zabrinute što lideri Kosova i Srbije nisu bili u stanju da postignu dogovor o rješenju aktuelne krize na Kosovu. Zatražili smo od Vlade Kosova da odloži na 48 sati uvođenje kazni kako bi EU i SAD omogućili dalje angažovanje strana za pronalaženje rešenja, naveo je ambasador.

Policija Kosova je trebala jutros od 8 sati da počne sa sankcionisanjem novčanom kaznom od 150 eura svih vlasnika vozila koja se kreću sa tablicama sa oznakama kosovskih gradova, koje izdaje MUP Srbije, koje su za Kosovo ilegalne. Takve tablice su bile tolerisane samo na sjeveru Kosova i ima ih oko devet hiljada.

Tokom hitnog sastanka održanog jučer u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu postigli dogovor o tablicama.

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell, koji je posredovao sastankom, izjavio je da oba lidera snose punu odgovornost za neuspjeh pregovora i za bilo kakvu eskalaciju i nasilje do kojih bi moglo doći na terenu. Pri tom je je kazao da je EU iznela prijedlog koji je Vučić prihvatio, a Kurti nije.

On je kazao da očekuje da Kosovo odmah obustavi narednu fazu kažnjavanja zbog tablica koju namjerava da započne 22. novembra, a da Srbija obustavi izdavanje registarskih tablica sa oznakama kosovskih gradova, koje Priština smatra ilegalnim.

Kurti je potom izjavio da za Kosovo nije bio prihvatljiv prijedlog EU o rješenju za tablice, zato što nije bio propraćen dogovorom da se konačni sporazum između Kosova i Srbije postigne do marta naredne godine, prema ranijem prijedlogu EU.

Zbog odluke Vlade Kosova da sankcioniše vlasnike vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, predstavnici kosovskih Srba su izašli iz kosovskih institucija.

komentari (0)