Kosovo može koristiti Bayraktare samo sa odobrenjem KFOR-a

KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na obezbeđivanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN-a

Region 18.07.2023, 13:04 19.07.2023, 14:18
Kosovo može koristiti Bayraktare samo sa odobrenjem KFOR-a
© AA

Iz mirovne misije NATO na Kosovu (KFOR) saopšteno je da Kosovske bezbedonosne snage mogu da koriste dronove Bayrakta TB 2 samo uz odobrenje komandanta KFOR-a. 

Iz KFOR-a je saopšteno da ”što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bayraktar ​​TB-2, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) iz 1999. godine, komandant KFOR-a ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova”.

“Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet Kosova iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Očekujemo da institucije na Kosovu obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura”, navode iz KFOR-a.

KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala, piše AA. 

KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na obezbeđivanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN-a.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je u nedelju da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske bezbedonosne snaga. Kurti je na Facebooku uz objavu fotografija drona, naveo da su oficiri Kosovskih bezbednosnih snaga (FSK) završili obuku o njegovoj upotrebi.

komentari (0)