Kosovo: Novi protest srpskih građana u Zvečanu

Građani su razvukli srpsku zastavu dugu 250 metara

Region 31.05.2023, 09:57 31.05.2023, 13:37
Kosovo: Novi protest srpskih građana u Zvečanu
© AA

 U Zvečanu, opštini na sjeveru Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, počeo je još jedan protest protiv prisustva specijalaca Kosovske policije. 

Danas se okupio veliki broj građana, mještana Zvečana i obližnje Severne Mitrovice. Građani su razvukli srpsku zastavu dugu 250 metara.

Bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, Srđan Milosavljević ponovio je zahtjeve da se udalje kosovski specijalci, da ne dolazi novi gradonačelnik i da se oslobode dva srpska mladića uhapšena u ponedeljak.

Vojnici KFOR- su u stanju pripravnosti i kordonom obezbjeđuju prilaz opštinskoj zgradi. Iza metalne ograde, danas je razvučena i bodljikava žicam piše AA.

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova od petka su u zgradi opštine, kada su pomogli da novoizabrani gradonačelnik uđe u opštinu. Tog dana je došlo do sukoba srpskih demonstranata sa kosovskim policajcima u njihovom pokušaju da spriječe ulazak gradonačelnika u opštinu.

Srpski demonstranti su se potom u ponedeljak sukobili i sa KFOR-om, kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i desetine demonstranata. Do tog sukoba je došlo pošto demonstranti nisu htjeli da puste da se blindirana vozila policije povuku iza kordona KFOR-ovih vojnika.


Tada je došlo do nasilja u kome su demonstranti vojnike gađali molotovljevim koktelima, šok bombama, ali i vatrenim oružjem. Nasilje su osudili kosovski zvaničnici, NATO, SAD i EU.

Protest se danas održava i u opštinama Zubin Potok i Leposavić, gdje također KFOR obezbjeđuje opštinske zgrade.

komentari (0)