Kosovo: Prištinski aerodrom spreman za veći broj putnika od januara kada stupa na snagu vizna liberalizacija

Za 2024. godinu, samo u januaru, predviđamo oko 500 letova više u odnosu na januar prošle godine. Ovo će biti povećanje zbog liberalizacije viznog režima, kaže Valentina Gara portparolka aerodroma "Adem Jahsari"

Region 13.12.2023, 09:21 19.12.2023, 14:17
Kosovo: Prištinski aerodrom spreman za veći broj putnika od januara kada stupa na snagu vizna liberalizacija
© AA

Građani Kosova će od 1. januara 2024. godine napokon moći da putuju bez viznog režima u evrospke zemlje Schengenskog prostora, pa se očekuje mnogo veći broj putnika na Međunarodnom aerodromu „Adem Jashari”.

Kosovari su dugi niz godina trošili vrijeme i novac u stranim ambasadama kako bi dobili vizu za putovanje kod rodbine, zbog posla, liječenja, obrazovanja, turizma ili u druge svrhe.

Na Prištinskom međunarodnom aerodromu "Adem Jashari“ trenutno je relativno mali protok putnika, ali se očekuje da će mjesec januar 2024. godine biti intenzivniji.

Portparolka aerodroma Valentina Gara kaže za AA da će zaključno sa decembrom ukupan broj putnika u 2023. godini biti 3,3 miliona. Međutim, od januara 2024. godine, kada građani Kosova više neće imati vizni režim za zemlje Schengen zone, očekuje se povećanje broja putnika.

"Za 2024. godinu, samo u januaru, predviđamo oko 500 letova više u odnosu na januar prošle godine. Ovo će biti povećanje zbog liberalizacije viznog režima i očekujemo da će veći broj putnika posećivati naš aerodrom“, kaže Gara.

Gara ističe da je rukovodstvo aerodroma preduzelo sve neophodne mjere predostrožnosti u pogledu infrastrukture i pripreme osoblja, čak i u slučaju da broj putnika 2024. godine bude najveći do sada, piše AA. 

"Preduzeli smo sve neophodne mere i na infrastrukturnom i na kadrovskom planu kako bismo sačekali bilo kakav priliv koji može da dođe nakon vizne liberalizacije. Proširili smo terminalne prostore za još oko 2.000 kvadratnih metara. Dodali smo četiri nova izlaza na osam dosadašnjih“, naglasila je Gara.

Ona je podvukla da se, uzimajući u obzir iskustva zemalja regiona nakon liberalizacije viza, očekuje da će doći do povećanja putnika tokom prvog mjeseca u godini, ali i u mjesecima koji slijede. Gara kaže da je Švajcarska najtraženija destinacija za putnike koji lete sa Kosova, sa oko 40 odsto cjelokupnog tržišta, a slijede Njemačka, Austrija, Turska i druge zemlje.

Portparolka Gara dodaje da će sa Prištinskog međunarodnog aerodroma od maja 2024. godine moći da se leti direktno za turski grad Izmir, a od juna naredne godine i do Rige, u Letoniji.

Veliki broj Kosovara planira da putuje kada 1. januara počne da se primjenjuje bezvizni režim.

Fadil Elshani iz Suve Reke kaže da je do sada dobio nekoliko puta vizu za Schengenski prostor, ali će mu od januara biti lakše jer mu neće trebati viza u pasošu. On kaže da tokom 2024. planira da posjeti rođake.

"Verujem da ću otići u posetu tokom 2024. godine, ostati nekoliko nedelja ili meseci. Otići ću kod sestre, kod sina, kod šuraka i kod članova porodice gde će me prihvatiti“, kaže Elshani.

Banush Ukshini, porijeklom je iz Uroševca, ali živi u Švicarskoj. On kaže da će ugostiti svoju porodicu i prijatelje sa Kosova.

"Mi radimo i živimo u Švajcarskoj, nalazimo se u kantonu Argaus. Verujem da ćemo primiti goste, dobro su nas primili ovde na Kosovu i dobro ćemo ih primiti, a ne sada da zatvaramo vrata kada dođu u Švajcarsku. Zašto da zatvaramo vrata kada su oni naša porodica. Čak i oni koje ne poznajemo, a kamoli porodica, dobrodošli su“, naglašava Ukshini.

On ističe da je život u Švicarskoj veoma skup, te Kosovari sa standardom koji imaju ovdje dugo još neće moći sebi da priušte troškove da budu turisti u ovoj zemlji, ali je njihova prednost što tamo žive članovi njihovih porodica.

Evropski parlament je 18. aprila 2023. odobrio odluku o ukidanju viza za građane Kosova, kao posljednji korak u dugom procesu liberalizacije viznog režima. Kosovo je do sada bila jedina zemlja Zapadnog Balkana koja je imala vizni režim sa evropskim zemljama Schengenske zone.

komentari (0)