Kosovo: Rudari “Trepče” prekinuli štrajk glađu

Predstavnici Sindikata rudara potvrdili su da je iza ponoći postignut dogovor sa nekoliko poslanika vladajućeg Pokreta "Samoopredeljenje" i predstavnicima Ministarstva ekonomije

Region 03.11.2023, 09:27 03.11.2023, 16:28
Kosovo: Rudari “Trepče” prekinuli štrajk glađu
© AA

 Rudari kombinata “Trepča” sinoć su prekinuli desetodnevni štrajk glađu, nakon što je sa vlastima postignut dogovor u vezi njihovih zahtjeva.

Predstavnici Sindikata rudara potvrdili su kosovskim medijima da je iza ponoći postignut dogovor sa nekoliko poslanika vladajućeg Pokreta "Samoopredeljenje" i predstavnicima Ministarstva ekonomije.

Dogovoreno je da će se rudarima plate uplaćivati najkasnije do 10. u mjesecu, te da će uskoro biti razrešen aktuelni direktori i raspisan konkurs za novog. Kako navode iz Sindikata, na ispunjenje ostalih zahtjeva, poboljšanje uslova rada i zdravstveno osiguranje, morat će da se sačeka.

Članica skupštinskog Odbora za ekonomiju, poslanica "Samoopredeljenja" Mimoza Kusari-Lila takođe je potvrdila da je štrajk prekinut u ranim jutarnjim satima, piše AA. 

“Svi štrajkači napustili su rudnik jutros u dva sata ujutru”, izjavila je Kusari-Lila.

Vlada Kosova je na sjednici održanoj prošlog ponedeljka, odlučila da izdvoji 1,675 milion eura za kompaniju “Trepča”, ali su rudari ipak stupili u štrajk dan poslije, 24. oktobra. Oko 300 rudara je štrajkovalo glađu na 700 metara ispod zemlje, u oknu rudnika Stantrg, kod Mitrovice.

komentari (0)