Kosovo: Turski general-major Ulutas preuzeo jednogodišnju komandu KFOR-om

Novi komandant KFOR-a Ulutas je kazao da je kao prvi turski komandant na čelu NATO misije na Kosovu svestan odgovornosti koju su mu ukazali njegova zemlja i NATO. On je rekao da će iskoristiti svo svoje znanje i iskustvo kako bi izvršio preuzetu dužnost

Region 10.10.2023, 13:22 10.10.2023, 13:59
Kosovo: Turski general-major Ulutas preuzeo jednogodišnju komandu KFOR-om
© AA

Turski general-major Ozkan Ulutas preuzeo je danas jednogodišnju komandu nad snagama Misije NATO-a na Kosovu, KFOR

Ulutasu je dužnost predao italijanski general-major Angela Michele Ristuccia na ceremoniji održanoj u Glavnom štabu KFOR-a u Prištini.

Ceremoniji su prisustvovali komandant Komande združenih snaga NATO-a admiral Stuart B. Munsch, ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga, gradonačelnik Prištine Perparim Rama, verski lideri i druge visoke državne ličnosti. Kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Albin Kurti su van Kosova.

Dosadašnji komandant KFOR-a Ristuccia kazao da je misija bila složena i izazovna. On je ocenio da se Kosovo u septembru, u Banjskoj, suočilo sa najvećim tenzijama u poslednje dve decenije i da samo političko rešenje može doneti trajni mir, pa stoga KFOR podržava i dijalog koji omogućava EU, uz pomoć SAD-a.

"Sada, kada napuštam komandu KFOR-a, smatram da imam malo da kažem, jer će naše akcije u ovom periodu suditi ili hvaliti naš vrhovni komandant, naši saveznici, koji su pouzdane institucije sa autoritetom da sude“, naglasio je Ristuccia.

Novi komandant KFOR-a Ulutas je kazao da je kao prvi turski komandant na čelu NATO misije na Kosovu svestan odgovornosti koju su mu ukazali njegova zemlja i NATO. On je rekao da će iskoristiti svo svoje znanje i iskustvo kako bi izvršio preuzetu dužnost, piše AA.

 

"Nedavni događaji su pokazali nepredvidivost prirode bezbednosnosti i bezbednog okruženja u regionu, koje može biti uništeno u bilo kom trenutku, što čini postojanje i prisustvo misije KFOR-a još važnijim. Stoga je neophodno da KFOR svesno čuva ovu situaciju, da nastavi da efikasno ispunjava svoju misiju i da ostane na oprezu i spremnosti za svaki mogući razvoj događaja koji može uticati na bezbednosno okruženje“, naglasio je Ulutas.

Prisutnima se obratio i komandant Komande združenih snaga NATO-a, admiral Munsch koji je naveo da je nakon nedavnih tenzija na severu Kosova, KFOR pojačao koordinaciju sa Kosovskom policijom, kao prvim reagujućim u bezbedonosnom lancu. Istakao je i da je KFOR utrostručio broj graničnih patrola između Kosova i Srbije.

Do redovne promene na čelu KFOR-a dolazi u trenutku kada Kosovo prolazi kroz period pojačanih tenzija na severu zemlje, gde je 24. septembra u napadu naoružane grupe Srba ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku.

Turkiye je na drugom mestu po broju vojnika u trupama KFOR-a, među 27 zemalja članica NATO-a i partnera. Prema zvaničnim podacima NATO-a od oko 4.500 vojnika KFOR-a, 780 je iz Turkiye.

komentari (0)