Kosovski premijer Kurti sastao se sa Varhelyiem, Borrellom i Lajčakom

Region 07.12.2021, 13:38 07.12.2021, 13:53
Kosovski premijer Kurti sastao se sa Varhelyiem, Borrellom i Lajčakom
© AA

Pred četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Kosova u Briselu, premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije Oliverom Varhelyiem, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i bezbjednost Josepom Borrellom i specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Kosovo - Srbija Miroslavom Lajčakom. 

Na sastanku sa Varhelyiem se razgovaralo o odnosu između Kosova i Evropske unije u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao dijela procesa integracije Kosova u Evropsku uniju, s akcentom na stalnu posvećenost i napredak koji je Kosovo postiglo za reformu pravosuđa i borbu protiv organizovanog kriminala, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je pohvalio kontinuiranu podršku Evropske komisije reformama i ponovio zahtjev da zemlje članice u okviru Saveta EU-a donesu pozitivnu odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Na sastanku su bili i zamjenica premijera i ministarka vanjskih poslova i dijaspore Donika Grvala, ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla i ambasador Kosova u Briselu Astrit Zemaj.

Premijer Kurti se potom sastao i Borrellom i Lajčakom, a sastanku je prisustvovao i zamjenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi. Kurti je ponovo potvrdio spremnost i posvećenost Vlade evropskoj agendi. Razgovarano je o procesu dijaloga između Kosova i Srbije i njegovoj budućnosti. Također je bilo riječi o produbljivanju bilateralne saradnje između Kosova i Evropske unije i putu Kosova ka evropskim integracijama.

U kosovskoj delegaciji koja boravi u Briselu su i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati, ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Liburn Aliu i zamenik ministra pravde Nita Shala, javlja AA. 

komentari (0)