Kosovski premijer Kurti u Atini se sastao s predsjednicom Evropske komisije Von der Leyen

Kosovski premijer Albin Kurti je u vezi dogovora Prištine i EU-a o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova na sastanku u Bratislavi, 10. jula, kazao da je Kosovo ispunilo svoje obaveze i da je važno da EU ukloni mjere

Region 22.08.2023, 09:55 22.08.2023, 10:39
Kosovski premijer Kurti u Atini se sastao s predsjednicom Evropske komisije Von der Leyen
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti se tokom boravka u Atini sastao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Jedna od glavnih tema razgovora bila su bilateralna pitanja između Kosova i Evropske unije, sa posebnim akcentom na sprovođenje reformi, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kurti je u vezi dogovora Prištine i EU-a o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova na sastanku u Bratislavi, 10. jula, naglasio da oko dva mjeseca nije bilo incidenata i nasilnih protesta u četiri sjeverne opštine, sa većinskim srpskim stanovništvom. Istakao je da je povećan broj radnika u opštinskim zgradama, piše AA. 

- Kosovo je ispunilo svoje obaveze i važno je da EU ukloni mjere, kazao je Kurti.

Također, bilo je riječi o planu rasta za Zapadni Balkan (EU Growth Plan), koji je u Bratislavi predstavila predsjednica Von der Leyen, kao i o primjeni sporazuma o zajedničkom regionalnom tržištu u okviru Berlinskog procesa i dijalogu u Briselu.

Kurti boravi u Atini na poziv premijera Grčke Kyriakosa Mitsotakisa da prisustvuje na neformalnoj večeri za lidere Zapadnog Balkana, a koja se održava na 20. godišnjicu Solunskog samita.

komentari (0)