Kovačevski na Bledskom forumu: Sjeverna Makedonija trenutno najbolji kandidat za članstvo u EU

Evropska unija, kako je naglasio, mora da evaluira volju i spremnost za proširenje, jer se Sjeverna Makedonija već dokazala kao dobar i aktivan partner unutar NATO-a

Region 28.08.2023, 17:04 30.08.2023, 15:53
Kovačevski na Bledskom forumu: Sjeverna Makedonija trenutno najbolji kandidat za članstvo u EU
© AA

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je na liderskom panelu Bledskog strateškog foruma kako Evropska unija mora da evaluira volju i spremnost za proširenje jer se Sjeverna Makedonija već dokazala kao dobar i aktivan partner unutar NATO-a. 

Kako je rekao, 80 posto građana Sjeverne Makedonije su za članstvo u Evropskoj uniji, ali je njih isto 80 posto protiv blokada koje dolaze iz zemalja članica, a koje one koriste za unutarnje političke ciljeve, piše AA. 

Evropska unija, kako je naglasio, mora da evaluira volju i spremnost za proširenje, jer se Sjeverna Makedonija već dokazala kao dobar i aktivan partner unutar NATO-a.

"Ako to uporedite s EU onda je to veoma povezano, prije svega zbog povezanosti ekonomija. Ovdje sam sreo svoje sunarodnjake koji su na privremenom radu. Ako odete na rivijeru, kao da ste u Bosni i Hercegovini, jer su radnici, konobari iz BiH, a sreo sam i makedonske studente koji rade ovdje u Sloveniji i koji su me zamolili da im omogućimo da rade u članici EU-a, ali da to bude njihova zemlja, Sjeverna Makedonija", pojasnio je Kovačevski tokom liderskog panela na temu "Solidarnost kao globalna sigurnost".

Rekao je da u svjetlu članstva u EU ima želju da njegova zemlja nastavi napredak i da Evropska unija snađe snage za nastavak proširenja. 

Ukoliko se to dogodi, kako je rekao, cilj o proširenju na Zapadni Balkan 2030. izgleda izvodivo.

"U svakom pogledu, među svim kandidatima, u smislu primjene uslova, Sjeverna Makedonija je najbolji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji", zaključio je Kovačevski.

komentari (0)