Kurti nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost: "Čekamo da KFOR ukloni barikade sa puteva"

Kurti je izjavio da Srbija sa njenim rukovodstvom prijeti Kosovu ratom i nakon 23 godine od završetka rata.

Region 11.12.2022, 15:49 12.12.2022, 16:14
Kurti nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost: "Čekamo da KFOR ukloni barikade sa puteva"
© AA

Nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost Kosova, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da su napadi na Kosovsku policiju i pripadnike EULEX-a neprihvatljivi. Na vanrednoj konferenciji za novinare je kazao da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva, ako to ne učine sami Srbi koji su ih i postavili. 

Kurti je kazao da je sastanku Nacionalnog vijeća za sigurnost Kosova, razgovarano o najnovijoj situaciji na sjeveru i da je izražena spremnost za veću budnost svih institucija Kosova kako bi se omogućilo uspostavljanje mira, bezbijednosti, zakonitosti i ustavnosti.

Kurti je izjavio da Srbija sa njenim rukovodstvom prijeti Kosovu ratom i nakon 23 godine od završetka rata.

- Srbija ne krije da želi da se vrati na Kosovo, u suštini nastavlja da traži rat, rat koji je izgubila i prihvatila kapitulaciju tada u Kumanovu, 9. juna 1999. godine. Otuda i negiranje države Kosovo i našeg osamostaljenja od Srbije, predstavlja stalnu prijetnju ne samo našoj zemlji, već i našoj egzistenciji, naglasio je Kurti.

On je kazao da integracija sjevernog dijela Kosova nikada nije bila stvarna, ni nakon više od decenije dijaloga u Briselu, jer su se tolerisale kontrabande, srbijanski izbori, srbijanski dinar, ilegalne srbijanske tablice sa oznakama kosovskih gradova, ne plaćanje taksi lokalnih i centralnih, neplaćanje za utrošenu vodu i struju.

Kurti je kazao da je Vlada Kosova zaintresovana za razgovor i saradnju sa srpskom zajednicom na Kosovu, sa svim Srbima koji treba da iskoriste svoja zagarantovana mjesta u Skupštini i Vladi.

Istakao je da Srbija preko kriminalnih grupa i koristeći ovaj ambijent bez potpune vladavine prava na sjeveru Kosova dugo vrijeme je držala i drži kao taoce srpske građane.

Kurti je kazao da djelovanje na sjeveru mora biti pažljivo i u skladu sa osjetljivošću situacije, zbog čega je Vlada Kosova u partnerstvu sa prijateljima, evropskim i američkim partnerima, tolerisala više puta odlaganje primjjene svojih odluka.

Kurti je pozvao KFOR da garantuje slobodu kretanja, kazavši da se čeka da KFOR ukloni barikade sa puteva na sjeveru Kosova.

- Blokiranje javnih puteva teškim vozilima kako bi se sprečilo slobodno kretanje od strane kriminalnih grupa koje ciljaju naše policajce i policajce EULEX-a ne samo da je neprihvatljivo, već se ne sme ponoviti u budućnosti. I čekamo, KFOR traži neko vreme da brzo završi ovaj posao i čekamo, ako je naše očekivanje od KFOR-a ublažavanje, neka se to zove ublažavanje, ali za opšte dobro vjerujem da ipak biramo najbolji mogući put, naglasio je Kurti.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je na istoj konferenciji za novinare kazao da su na sjeveru na šest mjesta blokirani putevi, te da je Kosovska policija zbog toga privremeno zatvorila za saobraćaj granične prijelaze na sjeveru, Jarinje i Brnjak.

On je apelovao na organizatore da uklone barikade postavljene na putevima, dok je srpske građane pozvao da se pridružuju kriminalnim grupama na sjeveru Kosova.

- Kosovska policija ima potrebne kapacitete da djeluje u ovom pravcu. Ona pravi svoje operativne planove i u momentu kada procene da je shodno, ako se barikade ne uklone, biće preduzete odgovarajuće radnje. Sve se to dešava u koordinaciji sa našim partnerima, KFOR-om, EULEX-om i zemljama Kvinte i vjerujem da ćemo vrlo brzo doći u situaciju da više neće biti barikada na ova dva nacionalna puta, naglasio je Svecla.

Istovremeno, Kosovska policija je demantovala pojedine srpske medije da su specijalne jedinice Kosovske policije na jezeru Gazivode pritvorile i maltretirale srpskog radnika i da su oduzele objekat na toj lokaciji.

- Kosovska policija sa svojim jedinicama stacionirana je na magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu Brnjak, nije stacionirana ni u jednom konkretnom objektu i nije maltretirala nijedno lice ili zaposlenog, kako je objavljeno u medijima, već je samo legitimisala lice koje je na toj lokaciji snimalo telefonske razgovore, što je nakon legitimacije nastavljeno bez ikakvih problema, navode iz policije.

Kosovska policija je ranije saopštila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

Na putevima na sjeveru Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, postavili su juče oko 16 sati barikade, nakon što je Kosovska policija u subotu prije podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umješanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

komentari (0)