Kurti: Nema govora o upravljanju krizom sa Srbijom bez duha reciprociteta

Potpuno sam ubjeđen da srpska strana nepotrebno i potpuno vještački eskalira retorikom i djelovanjem u oblasti bezbjednosti, kazao je premijer Kosova Albin Kurti

Region 24.08.2022, 14:19 25.08.2022, 16:20
Kurti: Nema govora o upravljanju krizom sa Srbijom bez duha reciprociteta
© AA

 Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da srpska strana nepotrebno i potpuno vještački eskalira retorikom i djelovanjem u oblasti bezbjednosti, te da nije zaintresovana za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. 

Kurti je na početku sjednice Vlade Kosova u prvom obraćanju javnosti nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 18. augusta u Briselu, kazao da je on elaborirao stav Kosova o konačnom sporazumu sa Srbijom, te da je bio spreman da ostane i duže, ali da srpska strana nije bila zainteresovana za punu normalizaciju odnosa.

- Bio je sastanak lidera i trebali smo da razgovaramo o opštem okviru obavezujućeg međunarodno pravnog sporazuma, a ne prosto o upravljanju krizom sa malim koracima i potencijalnim, eventulanim bezbjednosnim problemima. Ja sam tamo bio kao premijer Kosova, a ne kao policajac, carinik niti tužilac ili sudija, a ni kao šef kosovskog katastra. Otišao sam kao premijer Kosova jer je prva tačka bila elementi opšteg okvira sporazuma o punoj normalizaciji odnosa, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da je na drugom trilateralnom sastanku u Briselu, istoga dana, razgovarano o aktuelnim pitanjima, pitanju nestalih lica i slobode kretanja.

- U vezi teme nasilno nestalih lica nije bilo spremnosti srpske strane da potpiše dogovoreni dokument. Za sporazum o nestalima postoji tekst čiji je sadržaj dogovoren, ali nema potpisan, ne našom krivicom. Druga strana nije prihvatila, a moglo je biti potpisano prošlog četvrtka, kazao je Kurti.

Dalje je precizirao da se razgovaralo o odluci Vlade Kosova da primjeni sporazum o ličnim dokumentima koji je ranije postignut u Briselu, a koji srpska strana primjenjuje još od jula 2011. godine. Naveo je da je u vezi slobode kretanja, evropski posrednik Miroslav Lajčak donio četiri prijedloga, te da nije istina da je jedna strana imala prijedloge i bila spremna na kompromis.

- Mi smo još bili otvoreni za diskusiju u tom pravcu, ali je druga strana izašla iz zgrade. Mi smo kao Republika Kosovo zainteresovani za promociju pune slobode kretanja. To znači da bi za nas najprihvatljivija opcija bila potpuna eliminacija od obje zemlje dokumenata ulaz-izlaz, da nema ni Srbija, ni mi. To je najbolje, kao što sada nema privremenih tablica ni u Srbiji ni na Kosovu, a dobro bi bilo da nema ni naljepnica ni na Kosovu ni u Srbiji, ali dok ima na jednoj strani treba da bude i na drugoj, poručio je premijer.

Kurti je kazao da bi za Kosovo bilo najprihvatljivije potpuno priznanje dokumenata, što ne bi značilo da je Srbija priznala Kosovo. U prilog tome naveo je primjer Grčke koja ne priznaje Kosovo, ali priznaje sva kosovska dokumenta, lične karte, pasoše i tablice.

Premijer je kazao i da se ne može govoriti o upravljanju krizama, ako se napusti duh sporazuma o obostranom priznaju.

Istakao je da Kosovo ne pregovara ponovo o sporazumu o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, već samo primjenjuje dogovorene elemente jula 2019. i septembra 2016. godine. Kurti je kazao da Kosovo ne može da donosi odluke koje dovode u pitanje nezavisnost Kosova, koju su priznale 22 od 27 zemalja EU-a ili 26 od 30 zemlja članica NATO-a.

Premijer Kosova je naglasio da se ne može promovisati drugačiji zakonski red za jedan dio teritorije, što bi poslužilo kako traži srpska strana za prisustvo države Srbije na Kosovu ili udovoljavanju kriminalnih grupa koje teže da oštete držu Kosovo.

Kurti je kazao da su posljednjih dana kružile neke neistine da je srpska strana u Briselu bila konstruktivna i da je imala konkretne prijedloge.

- U najboljem slučaju imala je uslovljavanje za asimetrično tretiranje unutar postojećih sporazuma. Sporazum o slobodi kretanja ne zasniva se na etnicitetu ili polu, nego na mestu boravka. Kao takav ne pravi razliku između građana na severu ili jugu Mitrovice”, kazao je Kurti.

Istakao je da je neistina da kosovska strana izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta ne znači oduzimanje dokumenata ili nečije izbacivanje. Takođe je rekao da je zahtjev Srbije bio da se proizvode statusno neutralne tablice "KS", što je za Prištinu neprihvatljivo jer bi time negiralo nezavisnost svoje zemlje.

- Potpuno sam ubjeđen da srpska strana nepotrebno i potpuno vještački eskalira retorikom i djelovanjem u oblasti bezbijednosti, zajedno sa stalnim prijetnjama građanima Kosova koji treba da podrže legitimne odluke Vlade Kosova, kazao je Kurti.

Naveo je i da pretnje o eventualnom izlasku iz kosovskih institucija predstavnika srpske manjine, čine dominantan narativ kriminalaca kao što je Milan Radojičić i drugi koji integraciju vide kao nametnutu opciju.

Pozvao je srpske građane na unutrašnji dijalog i da ne nasedaju na ratno huškačke kontrolisane medije.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prošle nedelje u Briselu u pokušaju da pronađu rješenje nakon odluke Vlade Kosova da uvede reciprocitet, ali taj sastanak nije rezultirao dogovorom. U cilju pronalažena rješenja jučer je na Kosovo stigao američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, a danas mu se pridružuje i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak. Eskobar i Lajčak će nakon Prištine posjetiti i Beograd.

Nakon tenzija na sjeveru Kosova 31. jula, kosovska Vlada je u konsultaciji sa međunarodnim partnerima, prije svega SAD-om, odložila primjenu mjera za 1. septembar.

komentari (0)