Kurti odbio poziv za učešće na samitu "Otvorenog Balkana"

Kurti je da se Kosovo ne želi pridužiti inicijativi jer Srbija Kosovo ne tretira kao nezavisnu zemlju i ekvivalentan partner

Region 03.06.2022, 12:44
Kurti odbio poziv za učešće na samitu "Otvorenog Balkana"
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti odbio je poziv sjevernomakedonskog premijera Dmitrija Kovačevskog da učestvuje na samitu Otvorenog Balkana.

Kurti je svoj stav pojasnio u pismu kojeg je uputio premijeru Sjeverne Makedonije a gdje se ističe da je Kosovo posvećeno Berlinskom procesu, koji je inicijativa koja ima za cilj povećanje saradnje sa zemljama Zapadnog Balkana, promoviše regionalnu saradnju i evropsku perspektivu regiona.

Kosovski premijer Kurti je također naglasio kako Kosovo i Sjeverna Makedonija trebaju sarađivati i spriječiti Srbiju da “promoviše ruske i kineske interese u zemljama regiona„, prenosi Radio slobodna Evropa. 

I predsjednica Kosova Vjosa Osmani je navela da se sve njegove regionalne inicijative, sa izuzetkom „Otvorenog Balkana“, podjednako približavaju svim drugim državama. Osmani je dodala da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava da svoj pristup dominacije proširi na čitav region i ne pristupa Kosovu, čiju nezavisnost ne želi da prizna, kao ekvivalentnom partneru.

komentari (0)