Kurti pozvao austrijske kompanije da investiraju na Kosovu

Kurti je rekao da je na Kosovu zabilježen ekonomski rast od 10,53 posto, da je vrijednost izvoza dostigla 2,7 milijardi eura te da su kapitalna ulaganja porasla za 10 odsto.

Region 21.04.2022, 12:35
Kurti pozvao austrijske kompanije da investiraju na Kosovu
© AA

Kosovsko-austrijski ekonomski forum, koji se danas održava u Prištini, okupio je 16 kompanija iz Austrije i kompanije s Kosova iz različitih sektora, u cilju promocije poslovanja i podsticanja daljih direktnih investicija austrijskih kompanija na Kosovu. 

Premijer Kosova Albin Kurti je austrijskim preduzećima rekao da su se mnogi faktori na Kosovu promijenili i da je sada klima za strane investicije povoljna. On je pozvao austrijske kompanije da se prijave za projekat izgradnje pruge Prizren - Drač.

- Kao što znate, želimo da izgradimo prugu Prizren - Drač i potrebna nam je tehnička ekspertiza kao što je ona Karla Gege (albanskog inženjera u Austriji) i zašto ne bismo tu željezničku prugu nazvali po njemu. Svako ko ne zna kako da investira na Kosovu, mogu vam reći da ćete ovdje imati jasnu sliku poslovanja. Prema međunarodnim izveštajima, Kosovo je jedno od najboljih mjesta za poslovanje i jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je podigla svoj rang u demokratskom razvoju, rekao je Kurti.

On je rekao da je na Kosovu zabilježen ekonomski rast od 10,53 posto, da je vrijednost izvoza dostigla 2,7 milijardi eura te da su kapitalna ulaganja porasla za 10 odsto.

Ministrica za digitalne i ekonomske poslove Austrije Margarete Schrambock je putem videoobraćanja rekla da je forum važan za obje zemlje. Schrambock je rekla da su ovakvi forumi osnova za novi zamah u zajedničkom političkom i ekonomskom radu. Ona je istakla da su digitalna pitanja, za nju kao ministricu, od posebnog značaja, jer služe budućim generacijama.

- Moramo postaviti prave okvire kako bi buduće generacije mogle da žive u boljem okruženju od onog u kome živimo danas, rekla je Schrambock.

Dodala je da su rat u Ukrajini i pandemija COVID-19 pokazali koliko je je saradnja među državama važna.

Ovaj forum je dio širokog programa Austrije koji ima za cilj podršku preduzećima u inostranstvu s fokusom na razvoj kompanija i oporavak nakon pandemije COVID-19. Austrija je četvrti najveći investitor na Kosovu.

komentari (0)