Kurti pozvao građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir

Ranije danas, svi poslanici Srpske liste Skupštine Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podnijeli su ostavke

Region 05.11.2022, 17:31 05.11.2022, 17:51
Kurti pozvao građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir
© AA

Nakon današnjeg istupanja kosovskih Srba iz institucija Kosova, premijer Kosova Albin Kurti je pozvao sve građane srpske nacionalnosti na Kosovu da sačuvaju smirenost, sigurnost i mir. 

Kurti je u obražanju građanima putem Facebooka, istakao da nije kao premijer nije protiv srpskih građana, već da je Beograd protiv njega, te ih je poručio Srbima da ne bojkotuju ili napuštaju institucije Kosova.

- Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje, jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili porijeklo, napisao je Kurti i dodao da kosovske institucije služe svakome.

- Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara, kazao je premijer.

On je istakao da je od 1.novembra počelo izdavanje opomena prema upravljačima vozila ilegalnih tablica na teritoriji Kosova, koje su naslijeđe Miloševićevog režima.

- Do danas, broj izdatih opomena je 843. Nije bilo nikakvih incidenata i nije registrovana nijedna žalba. Ovako nastavljamo do 21.novembra, kada započinjemo izricanjem novčanih kazni, u skladu sa zakonom. U međuvremenu, građani mogu zamijeniti ilegalne tablice KM, PR... onim službenim RKS, uz velike poreske olakšice, poručio je Kurti.

On je podsjetio da su predstavnici Srpske liste prije sedmicu izjavili da će organizovati oštar otpor protiv novčanih kazni, ali nisu sačekali 21.novembar, piše AA. 

- Beograd je započeo sa prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo. Jasno je o čemu se radi: predsednik Srbije je prevario i razočarao Amerikance i Evropljane. On se često sastaje i koordinira sa ruskim ambasadorom u Beogradu. Srbija, ne bivajući demokratka zemlja, postaje oruđe u rukama Kremlja, naveo je premijer Kosova i dodao da je ovo Vučićeva lična borba za vlast.

- Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 9.juna 1999.godine, Kumanovskim sporazumom. Zbog toga, ne trebamo gubiti vreme i nastaviti kasniti i u 2022.godini. Podržavajući Miloševića i Šešelja pre četvrt veka, oprostili ste se od Kosova. Danas, podržavajući Putina i Lavrova opraštate se od Evrope, napisao je Kurti.

Ranije danas, svi poslanici Srpske liste Skupštine Kosova, ministar u Vladi Kosova, gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru Kosova, kao i svi predstavnici Srba u kosovskim sudovima i policiji podnijeli su ostavke.

Kako je saopšteno, ova odluka ostaje na snazi dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela i svim drugim sporazumima koji su zaključeni u dijalogu.

Prije dva dana regionalni direktor Kosovske policije za sjever saopštio da pripadnici Kosovske policije iz srpske zajednice na severu Kosova odbijaju da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana zbog vozila koja nisu preregistrovana na RKS tablice, zbog čega ga je v.d. direktora Policije Kosova suspendovao.

komentari (0)