Kurti pozvao srpske gradonačelnike sa sjevera da uklone kamione kojima blokiraju puteve

Region 22.09.2021, 14:59
Kurti pozvao srpske gradonačelnike sa sjevera da uklone kamione kojima blokiraju puteve
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je najbolje rješenje situacije nastale odlukom Kosova da uvede reciprocitet na registarske tablice, obostrano ukidanje probnih tablica sa kosovske i sa srpske strane. 

Kurti je na konferenciji za novinare kazao da je Vlada Kosova 20. septembra počela da izdaje probne tablice za vozila koja ulaze na Kosovo sa srpskim registarskim tablicama i da uklanja sve ilegalne tablice koje saobraćaju Kosovom. Kazao je da je dobar odziv lokalnih Srba da se snabdiju probnim tablicama.

Naglasio je da se kao prepreke na putevima koji vode ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova koriste kamioni u vlasništvu lokalnih institucija, što kako je kazao predstavlja kršenje i zloupotrebu javne imovine. Pozvao je lokalne vlasti da ih uklone, kao građane i da prekinu protest.

- Pozivam gradonačelnike sa sjevera da povuku vozila opštinskih institucija sa puta, a također pozivam i organizovanu grupu srpskih građana da se uklone sa dva regionalna puta, odnosno uklone blokade, jer su time blokirali sebe i svoje kretanje. Dakle, oni ne blokiraju samo druge, već i sebe, rekao je Kurti.

Ponovio je da namjera Vlade nije da neko bude diskriminisan, niti su mjere uperene protiv Srba, jer oni mogu da dobiju kosovske tablice. Ponovio je da je ta mjera jednaka onoj koju Srbija primjenjuje nad kosovskim građanima dvije decenije. Dodao je da Srbija nije primjenila ni posljednji sporazum u okviru tehničkog dijaloga u Briselu o slobodi kretanja.

- Razgovori ne bi trebali imati alternative ili druge planove i naglašavamo da smo zainteresovani za trajna i održiva rješenja za kretanje građana između naše dvije zemlje. Dakle, krenimo sa službenim oznakama i ponudimo građanima novu perspektivu zasnovanu na ljudskim pravima, građanskim pravima, kao i evropskim pravima, vrijednostima i demokratskim principima, rekao je Kurti.

Potencirao je da ni jednog incidenta nije bilo na graničnim prelazima.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem ima normalne kontakte i pored određenih razlika u stavovima. Kazao je da je Rakić išao na granične prijelaze Brnjak i Jarinje kako bi smirio situaciju, tako da ne smatra da treba da preduzme kaznene mjere protiv njega. Istakao je i da građani koji imaju ilegalne tablice neće biti krivično gonjeni, niti će se tragati za njima, jer je fokus na graničnim prijelazima.

Kurti je kazao da izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne služe normalizaciji odnosa.

Istakao je da su specijalne policijske snage poslate na sjeverne granične prijelaze ka Srbiji da bi zaštitile graničnu policiju, te da nisu uperene protiv bilo koga. Premijer je rekao da Kosovo želi slobodu kretanja i da se o tome treba razgovarati u Briselu.

Kako je kazao Kosovo je veoma otvoreno za te razgovore, ali izgleda da nije bilo spremnosti od strane Beograda. Ocijenio je da niko nema ni volje, ni interesa da se situacija pogorša, ali da način na koji govori predsjednik Vučić pokazuje da su nekome potrebni incidenti. To, dodao je, nije država Kosovo, a nisu ni građani Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Naglasio je da kao premijer ne pravi razliku među Srbima, ali da ima Srba sa Kosova koji ne žele da razgovaraju sa njim jer se plaše paralelnih srpskih institucija, a ne njega ili kosovske Vlade.

komentari (0)