Kurti se sastao s opozicijom: Vlada da ostvari tijesnu koordinaciju sa saveznicima

Srbija je, kazao je Kurti, jasno zaintresovana da sabotira dijalog i svaki sporazum, a put koji je izabrala je saradnja s kriminalnim grupama na sjeveru Kosova koje su pretnja građanima i bezbijednosti na Kosovu.

Region 08.11.2022, 11:02 09.11.2022, 16:37
Kurti se sastao s opozicijom: Vlada da ostvari tijesnu koordinaciju sa saveznicima
© AA

Opozicija traži da Vlada Kosova svoje djelovanje i odluke koordiniše sa saveznicima, izjavili su lideri tri opozicione partije nakon sastanka s premijerom Albinom Kurtijem na kome se razgovaralo o novonastaloj situaciji nakon izlaska predstavnika srpske zajednice iz kosovskih institucija na centralnom nivou i iz svih institucija na sjeveru Kosova. 

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniqi je ocijenio da je situacija takva da se ne vidi jasni epilog. Kazao je da je Kosovu sada potrebno odgovorno djelovanje, koje čuva mir i suverenitet na cijeloj teritoriji zemlje, ali da ne može reći da je siguran da Vlada zna u kom pravcu ide i koje korake treba preduzeti da bi se situacija održala pod kontrolom.

" Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri sjeverne opštine, ali i održavanja javnog reda i pružanja osnovnih usluga, Vlada mora da preduzme odgovarajuće radnje i za to će imati podršku i PDK-a, kroz naše postupke u parlamentu ili u bilo kojoj drugoj prilici koju budemo imali", naglasio je Krasniqi.

Lider Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku je kazao da na sastanku nije čuo ništa novo od onog što je premijer već rekao u javnosti te da nije čuo nikakav konkretan plan kako izaći iz situacije nastale na sjeveru Kosova. On je rekao da LDK traži punu koordinaciju u djelovanju sa saveznicima.

"Mi vjerujemo da je bliska saradnja sa State departmentom i bezbijednosnim institucijama SAD-a, s našim saveznicima u Vašingtonu i Briselu, jedino adekvatno rješenje za situaciju u kojoj se Kosovo trenutno nalazi", naglasio je Abdixhiku.

Istakao je da koordinacija s partnerima ne znači samo informisati partnere, nego s njima tijesno sarađivati, piše AA. 

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj napustio je sastanak na samom početku, zbog toga što je, kako je rekao, premijer držao predavanja i nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Iako sam bio dio sastanka s premijerom Kurtijem, bio sam primoran da napustim sastanak, jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose s Amerikom i zašto ne ispunjava njihov zahtev", naveo je Haradinaj i dodao da je neprihvatljivo da se u tako osjetljivim slučajevima remete odnosi s glavnim bezbjednosnim saveznikom.

Inače, premijer Kosova Albin Kurti jučer je na konferenciji za novinare ocijenio da izlazak Srba iz kosovskih institucija nema veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, registarskim tablicama ili suspenzijom direktora Policije Kosova za region Sjever Nenada Đurića, nego je riječ o odbijanju nemačko-franuskog predloga za konačni sporazum Kosova i Srbije.

Srbija je, kazao je Kurti, jasno zaintresovana da sabotira dijalog i svaki sporazum, a put koji je izabrala je saradnja s kriminalnim grupama na sjeveru Kosova koje su pretnja građanima i bezbijednosti na Kosovu. Kurti je kazao da bojkot nije rješenje i da institucije nemaju alternative te je pozvao sve srpske građane da ne napuštaju kosovske institucije i da ne podliježu političkim manipulacijama, piše AA. 

Deset poslanika Srpske liste predalo je u ponedeljak neopozive ostavke u Skupštini Kosova, nakon što su se u subotu svi srpski predstavnici povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova. Takođe, više stotina policajaca, sudija, tužilaca i administrativnih radnika srpske nacionalnosti danas su od ranih jutarnjih sati dolazili u policijsku stanicu, sudove i tužilaštva gdje su izvršili primopredaju dužnosti, a prethodno su ostavke podnijeli pisanim putem.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu s Prvim sporazumom iz Brisela.

komentari (0)