Kurti se sastao sa predstavnicima KFOR-a i EULEX-a: "Ukloniti barikade sa puteva..."

Istaknuto je da je, pošto su planirani sastanci svih strana, važno da svi uključeni izbjegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje bi mogle da izazovu tenzije i eskaliraju situaciju

Region 26.12.2022, 14:10 27.12.2022, 16:00
Kurti se sastao sa predstavnicima KFOR-a i EULEX-a: "Ukloniti barikade sa puteva..."
© AA

Nužno je vratiti slobodu kretanja i ukloniti barikade sa puteva, zaključeno je na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija sa komandantom NATO-vih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), general-majorom Angelom Michelom Ristucciem i šefom EULEX-a Larsom Gunnarom Wigemarkom. 

Na sastanku u premijerovom kabinetu, kome su prisustvovali i zamjenik premijera zadužen za dijalog Besnik Bislimi i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, razgovarano je o bliskoj saradnji Vlade Kosova, KFOR-a i Misije EULEX u okviru mandata koje imaju, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Kako je navedeno, na sastanku je bilo riječi i o djelovanju “kriminalnih struktura na sjeveru Kosova koje ozbiljno utiču na bezbjednost u zemlji”.

- Zajednički zaključak sa ovog sastanka je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne bude barikada, ističe se u saopštenju.

Tokom sastanka dogovoren je “nastavak bliske međuinstitucionalne saradnje i koordinacije djelovanja, u službi mira i bezbjednosti svih građana Kosova, što je zajednički cilj i prioritet institucija Kosova, KFOR-a i EULEX-a”.

Istaknut je dokazani profesionalizam, razboritost i hrabrost Policije Kosova u održavanju bezbjednosti i javnog reda na cijeloj teritoriji Kosova.

Prethodno je iz Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) saopšteno da se istražuje incident od 25. decembra sa indirektnom vatrom u neposrednoj blizini patrole NATO-KFOR, piše AA. 

- U incidentu su učestvovale nepoznate naoružane osobe. Povrujeđenih i materijalne štete nije bilo i radi se na rasvjetljavanju svih činjenica, saopšteno je.

Istaknuto je da je, pošto su planirani sastanci svih strana, važno da svi uključeni izbjegnu bilo kakvu retoriku ili radnje koje bi mogle da izazovu tenzije i eskaliraju situaciju.

Lokalni Srbi već dve nedelje teškom mašinerijom blokiraju puteve na sjeveru Kosova, zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova. Nekoliko dana kasnije, uhapšen je i Slađan Trajković, još jedan bivši pripadnik Kosovske policije, koji je optužen za terorističke akte. Obojici je određen pritvor d 30 dana.

Kosovska policija je 10. decembra, kada su postavljene barikade na putevima, zatvorila za kretanja ljudi i robe dva granična prijelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak.

komentari (0)