Kurti: "Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova ostat će netaknuti"

Američki izaslanik Escobar ponovio je da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet. On je rekao da SAD podržavaju integraciju cijelog zapadnog Balkana u EU

Region 01.02.2022, 11:07
Kurti: "Suverenitet i teritorijalni integritet Kosova ostat će netaknuti"
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se u Vladi Kosova sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Garbielom Escobarom i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom. 

Kurti je nakon sastanka izjavio da je Vlada Kosova odlučna da ustavnost, teritorijalni integritet, suverenitet i zakonitost ostanu netaknuti. On je izaslanike za dijalog upoznao sa reformama u ekonomiji i pravosuđu koje se sprovode na Kosovu.

- Evropske i evroatlantske integracije nemaju alternativu. Evropa je naš kontinent, a Evropska unija i NATO su naša sudbina. U tom smislu želimo pomoć EU, koja će u našoj zemlji naići na najviše poštovanje evropskih vrednosti, rekao je Kurti.

Evropski izaslanik Lajčak rekao je da je ovo njegova sedma posjeta Kosovu u svojstvu predstavnika EU, ali da je ova jedinstvena po zajedničkoj posjeti sa izaslanikom Escobarom jer je cilj da se pokaže da EU i SAD dijele viziju o Kosovu i dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova sa Srbijom.

- Ostaćemo do srijede. Sastanci će nam pomoći da dobijemo jasnu sliku o tome šta možemo da očekujemo u budućnosti i da poguramo proces napred, rekao je on.

Američki izaslanik Escobar ponovio je da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet. On je rekao da SAD podržavaju integraciju cijelog zapadnog Balkana u EU.

- Iz američke perspektive, želim da kažem da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost Kosova, njegov teritorijalni integritet. Pokazali ste da ste solidan partner, dobar prijatelj i na tome vam zahvaljujemo. Za Kosovo i region vidimo izvanredne mogućnosti. Vi ste Evropljani ekonomski, kulturno i istorijski, rekao je Escobar, obećavši punu podršku SAD dijalogu Kosova i Srbije.

Escobar i Lajčak trodnevnu posjetu Kosovu započeli su jučer poslijepodne sastankom sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani. Nakon sastanka koji je bio zatvoren za medije nije bilo izjava, iz Predsjedništva Kosova je saopšteno da je razgovarano o razvoju dijaloga i o tome kako da se krene dalje u dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednica Osmani je ponovila stav Kosova da sporazum o međusobnom priznanju ne bi trebalo da utječe na suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova.

Ističući konstruktivnost Kosova, Osmani je jasno stavila do znanja da je spisak sporazuma koje Srbija ne sprovodi dugačak i da se njime treba hitno pozabaviti ukoliko se želi vratiti povjerenje u proces dijaloga.

Predsjednica je rekla da očekuje ravnopravan tretman strana u ovom procesu od strane Evropske unije kao posrednika u dijalogu.

Nakon posjete Kosovu, Escobar i Lajčak idu i u Srbiju, gdje će o ovoj temi razgovarati sa tamošnjim zvaničnicima, piše AA. 

komentari (0)