Kurti u Parizu: Moguć sastanak sa Vučićem

Navodno je prijedlogom predviđeno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama u zamjenu za integraciju Srbije u EU.

Region 10.11.2022, 14:27
Kurti u Parizu: Moguć sastanak sa Vučićem
© AA

Premijer Kosova Albin Kurti otputovao je u Pariz na razgovore o prijedlogu rješenja koje su predstavile Francuska i Njemačka.

Kurti je u obraćanju građanima najavio mogućnost da sutra u Parizu dođe do trilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

- Pored posla i večere tokom ovog prestižnog foruma, možda će doći i do trilateralnog sastanka sa predsjednikom Srbije, koji je također tamo pozvan. Sa sobom ću imati svoj šestočlani tim iz kabineta, naveo je Kurti.

U video i tekstualnoj poruci, kosovski premijer je kazao da je voljan i spreman i uvek zainteresovan za dijalog za dogovor, za potpunu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije, uz međusobno priznavanje u centru.

- Imamo dva prijedloga na stolu: moj za opšti okvir sporazuma predstavljenog na sastanku 18. avgusta 2022. u Briselu, kao i francusko-nemački prijedlog koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koju su predstavili emisari Jens Plotner i Emmanuel Bonne. Principijelan dijalog sa drugima, vladavina prava podjednako za sve, mir i bezbednost na celoj teritoriji, idu zajedno”, poruccio je Kurti.

Podsjetimo, iako su Sjedinjene Američke Države i EU uputili zahtjev za produženje roka za primjenu novog režima registarskih tablica na deset mjeseci, zbog postojanja opasnosti od eskalacije bezbijednosne situacije na sjeveru Kosova, Vlada Kosova je 1. novembra počela sa primjenom svoje odluke.

Odluka se odnosi na postepeno sankcionisanje vlasnika vozila koji nisu preregistrovali tablice sa oznakam kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS tablice.

Vlada Kosova je 1. novembra počela sa postepenim sankcionisanjem vlasnika vozila koji nisu preregistrovali tablice sa oznakam kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije na RKS tablice.

Međutim, policajci iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odbili su da sprovode naredbu Vlade Kosova o kažnjavanju građana, a potom je uslijedio i njihov izlazak iz kosovskih institucija. Svi predstavnici Srba na sjeveru Kosova povukli su se u subotu iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija na sjeveru Kosova.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče "jednostrane i protivpravne odluke" o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Kurti je najavio da bi u Parizu mogao da bude održan trilateralni sastanak uz učešće predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, piše AA.  

Navodno je prijedlogom predviđeno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama u zamjenu za integraciju Srbije u EU.

komentari (0)