banner17

banner18

Lajčak se sastao sa Kurtijem: " Sastanak nije bio lak, ali je bio vrlo otvoren"

Razgovaralo se o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije

Region 20.01.2023, 13:50 20.01.2023, 14:25
Lajčak se sastao sa Kurtijem: " Sastanak nije bio lak, ali je bio vrlo otvoren"
© AA

Sastanak nije bio lak, ali je bio vrlo otvoren, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak nakon što se sa predstavnicima SAD-a, Njemačke, Francuske i Italije sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem. 

Na sastanku sa kosovskim premijerom učestvovali su savjetnici njemačkog kancelara i francuskog predsjednika Jens Plotner i Emmanuel Bonne, savjetnik italijanskog premijera Francesco Maria Talò i zamjenik pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Lajčak je u kratkoj izjavi medijima kazao da se razgovaralo o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je već predstavljen na sastancima u septembru i decembru. Istakao je da se očekivalo bolje razumijevanja ove ponude, te je izrazio nadu da će se doći do punog razumijevanja i ”korisnog potencijala ovog prijedloga”.

- Više od dva sata smo proveli sa premijerom. Sastanak je bio dug, nije bio lak, ali je bio vrlo iskren i otvoren. Rano je za neke dramatične izjave jer smo, kao što znate, na sredini misije i nastavljamo za Beograd, tako da ne mogu nešto puno reći, kazao je Lajčak.

Delegacija specijalnih izaslanika i savjetnika iz Prištine odlazi u Beograd, gdje će danas poslije podne razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

komentari (0)