Mate Granić: „Demirel je molio Tuđmana da pomogne Bošnjacima“

Region 30.12.2021, 13:02
Mate Granić: „Demirel je molio Tuđmana da pomogne Bošnjacima“
© Printscreen

Mate Granić, koji je bio ministar vanjskih poslova Hrvatske tokom rata u Bosni i Hercegovini, rekao je da je nakon genocida u Srebrenici bivši predsjednik Turske Süleyman Demirel sa suzama u očima tražio pomoć od tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Rekao je i da Turska iz vremena Demirela nije jednaka današnjoj Turskoj kada je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Demirel imao je izrazito pozitivnu ulogu u zaustavljanju sukoba između Hrvata i Bošnjaka. Molio je predsjednika Tuđmana na sastanku u srpnju 1995, a kasnije i mene da pomognemo Bošnjacima da opstanu kao narod nakon masakra u Srebrenici, najvećeg zločina nakon Drugog svjetskog rata u Europi te podsjetio na ulogu Hrvatske u pružanju pomoći, rekao je Granić.

Navodeći da je Turska zemlja s najvećim uticajem u regionu među zemljama islamskog svijeta, Granić je naveo da svijet nije sastavljen samo od dva pola kao prije 30 godina, te da je potrebna podrška Turske u rješavanju problema i krize u Bosni i Hercegovini.

Ističući da je važno da se problemi među narodima u Bosni i Hercegovini rješavaju dijalogom, Granić je naglasio da se kriza može riješiti uz pomoć SAD i EU, kao i uz pomoć Rusije koja ima uticaj na Republiku Srpsku i Turska, koja ima uticaj na Bošnjake.

Balkan News

komentari (0)