Milanović: Beograd igra igru i čeka kad će Rusi ući u Kijev

Milanović je poručio kako će Hrvatska, ako se pokaže potrebnim, sigurno primiti određeni broj izbjeglica iz Ukrajine.

Region 25.02.2022, 13:30
Milanović: Beograd igra igru i čeka kad će Rusi ući u Kijev
© AA

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u obraćanju na Pantovčaku osudio je ponovno ”agresiju Rusije na Ukrajinu”, ali je poručio ”Ukrajinu ne treba pustiti u NATO članstvo” te ocijenio kako se ne boji širenja rata u regiji zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći u sankcijama koje su zapadne države uvele protiv Rusije nakon intervencije u Ukrajini, Milanović je ustvrdio kako se radi o najstrožim sankcijama do sada, ali je poručio kako sankcije ne mogu zaustaviti napredovanje ruke vojske.

- Podržali smo ih, drugog izbora nema. Bile su nužne i opravdane ali nažalost ne djeluju, izjavio je.

Na pitanje novinara, ponovio je svoj ranije izrečen stav kako ne želi da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu, istaknuvši kako to nije njihova dužnost, no kako je drugačijeg stava o slanju vojnika u baltičke države jer one su članice NATO-a, rekao je, te ocijenio kako te države za sada nisu ugrožene.

- Ništa ne opravdava vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu. To je agresija, ruska vojska ulazi u Kijev, poručio je hrvatski predsjednik.

Najavio je sudjelovanje danas na NATO summitu sa službenim stavom kojega je ranije uputio u javnost u kojem je nedvojbeno osudio rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, ali ocijenio je kako smatra neozbiljnim da se NATO summit u ovako važnoj situaciji saziva telefonom i održava putem videokamere.

Kritizirao je politiku Europske unije prema zemljama zapadnog Balkana te ocijenio kako Gruziji ne treba davati perspektivu ulaska u EU, s obzirom da je „zapad više puta obećavao i zavlačio Tiranu, Podgoricu i Sarajevo, a te zemlje ili nisu otvorile niti jedno poglavlje ili tek njih nekoliko”.

- A Gruziju u to uplitati je avanturistički. Gruzija je kavkaska država, mora imati što bolji status, ali i dobre i uređene odnose s Rusijom, ma tko tamo bio na vlasti. Kriteriji moraju biti strogi. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv, najboljima, ne otvorena vrata, rekao je.

- Sa Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo, rekao je.

Komentirajući spekulacije o mogućem proširenju sukoba na regiju, Milanović je kazao kako se Srbija trenutno nalazi „na žeravici” te kako Beograd „igra igru i čeka kad će Rusi ući u Kijev”.

- Takvi vas napast ne mogu. Što će napasti, Kosovo? Čime? Pištoljima na vodu? Ako se misli na Dodika, čime, kojim streljivom i novcem i uz čiju logističku potporu? Pa, ruski avioni ne mogu preletjeti teritorij NATO članica, ne mogu preko Rumunjske i Bugarske doći na ovo područje, kazao je Milanović.

Dodao je kako sve navedene entitete trenutno vidi kao jako slabe te kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nemogućoj poziciji da ako prizna Dombas, morao bi priznati i Kosovo.

Milanović je poručio kako će Hrvatska, ako se pokaže potrebnim, sigurno primiti određeni broj izbjeglica iz Ukrajine.

komentari (0)