Milanović: Sjeverna Makedonija žrtva manjka interesa i empatije

Region 20.05.2021, 15:08 20.05.2021, 15:56
Milanović: Sjeverna Makedonija žrtva manjka interesa i empatije
© AA

 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je danas svoj nedavno izrečen stav o Bugarskoj i odnosu te države prema otvaranju pregovora Sjeverne Makedonije s Europskom unijom. 

- Makedoniju su navikli tretirati kao nekakav 'side-kick', kao nekog kog šutaš sa strane kad imaš neki unutarnjopolitički problem kojeg ne možeš riješiti. To nije u redu, ta država i narod do sada su platili prilično veliku cijenu. Oni igraju vrlo uzorno i po pravilima, ispunili su sve demokratske uvjete koje čovjek može zamisliti. To je višenacionalna zajednica u kojoj ima dosta Albanaca i ta suradnja je uzorna. Pokorili su se grčkim uvjetima da ispred 'Makedonija' stave 'Sjeverna', kazao je Milanović.

On smatra da je uvjek Bugarske ulazak u "intimni prostor".

- Oni su žrtve manjka interesa pa ako hoćete i elementarne empatije i sad se našla aktualna bugarska politika da im govori koliko u knjigama mora biti znakova i što mora pisati. To se ne radi u 21. stoljeću. To nije osnova za sutrašnji suživot u Europskoj uniji, poručio je hrvatski predsjednik.

Milanović je dodao kako se "kuloarski svi zgražaju i komentiraju" ovaj slučaj, no kako niko javno ne istupa.

Hrvatska veleposlanica u Sofiji Jasna Ognjanovac pozvana je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske zbog izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o odnosu Bugarske prema Makedoniji izrečene najprije na Brdu kod Kranja, gdje je održan je plenarni sastanak čelnika država Zapadnog Balkana u sklopu inicijative Brdo-Brijuni.

Bugarska je u prosincu 2020. godine odbila prihvatiti pregovarački okvir za Sjevernu Makedoniju, čime je zaustavila početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Sofija, između ostalog, zahtijeva da Skopje navede kako makedonski identitet i makedonski jezik imaju bugarske korijene.

komentari (0)